Britské Tesco už ponúka aj bežný účet

, iDnes Foto: SITA

Najväčší britský maloobchodný reťazec Tesco sa vo Veľkej Británii zameral najnovšie aj na klientov bánk. Chce získať tých, ktorí nie sú spokojní so svojimi bankovými službami a zároveň pozitívne reagujú na vernostné výhody. Získať podiel na bankovom trhu chce preto, aby zvýšil svoje príjmy, ktoré mu na strane predajov potravín klesajú.

Tesco v apríli oznámilo, že jeho zisk za minulý rok klesol o šesť percent a ďalšie oslabenie tržieb zaznamenalo aj v posledných týždňoch, svoje sily tak prenáša z predaja tovaru do ponuky služieb.

Tesco Bank, ktorá je súčasťou Tesca, začala ponúkať ľuďom bežný účet, za ktorý nemusia zaplatiť nič, pokiaľ na neho mesačne vložia minimálne 750 libier, kto limit nesplní, musí zaplatiť poplatok 5 libier, uvádza sa v bankovom cenníku. Tesco ďalej ponúka ľuďom trojpercentný úrok na vklady až do výšky 3 000 libier, kto naopak využije bankový úver, musí počítať s úrokovou sadzbou vo výške 18,9 percenta.

Majitelia nového účtu tiež dostanú kredity v rámci vernostného programu, ktoré budú môcť využiť v britských obchodoch Tesco. Ponuku dostane 17 miliónov zákazníkov britského reťazca. Body sa budú ľuďom, ktorí vlastný účet, pripočítavať i za použitie kreditnej karty reťazca. "Nečakám príval nových klientov zo dňa na deň, ale verím tomu, že ponúkame dobrý produkt, ktorý si získa obľubu zákazníkov Tesca aj ďalších klientov," povedal serveru BBC generálny riaditeľ Tesco Bank Benny Higgins.

Tesco Bank je podľa BBC jednou zo štyroch bánk, ktorá tento rok v Británii ponúka nové bežné účty. V máji sa svojím prvým bezplatným účtom prišla spoločnosť Marks & Spencer. Očakáva sa, že čoskoro ich bude nasledovať banka Virgin Money.

Tesco Bank vznikla v roku 1997 ako spoločný podnik obchodnej siete a bankového domu The Royal Bank of Scottland. V roku 2008 Tesco polovičný podiel RBS odkúpilo a stalo sa tak jediným vlastníkom skupiny Tesco Bank. Banka má teraz šesť miliónov klientov. Poskytuje úvery a kreditné karty, ktorým sa na britskom trhu podarilo získať podiel 12 percent. Benny Higgins uviedol, že keby sa podobný vývoj opakoval u bežných účtov, malo by Tesco rovnaký podiel ako HSBC.

Britský bankový trh ovláda v súčasnosti takzvaná "veľká päťka" bánk. Do nej patrí Royal Bank of Scotland, HSBC, Lloyds Banking Group, Barclays a britská odnož španielskej banky Santander. Tie dohromady zaisťujú tri štvrtiny všetkých bankových účtov, napísala agentúra Reuters.

Britskí zákonodarcovia a regulátori podporujú príchod nových hráčov, ktorí by nadvládu pätice bánk narušili. Vlani zaviedli pravidlá, ktoré zaručujú, že zákazníci si môžu zmeniť bankový účet do siedmych pracovných dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy