Geithner: V boji s krízou nám bránilo sebectvo a pokrytectvo

, WSJ Foto: SITA

Na panike je podľa bývalého ministra financií americkej vlády najhoršie to, že môže spôsobiť veľké škody aj tým, ktorí sa správali zodpovedne. Ľudia prichádzajú o pracovné miesta, domovy, úspory. Aby tomu bolo možné zabrániť, je nutné robiť veci, ktoré sú "hrozne nefér".

"Keď sa pozrieme na to, ako si viedli vlády počas finančných kríz posledného storočia, je to plejáda chýb a devastujúcich výsledkov, plejáda obdobia paník, po ktorých prichádza depresia. Počas poslednej krízy sme boli konečne schopní použiť dostupné prostriedky, aj keď to nebolo vždy pekné. Použili sme ich kreatívne a znížili sme riziko veľkej depresie. Z tohto pohľadu boli naše výsledky výrazne lepšie ako štandard minulosti. Mohli byť ale ešte oveľa lepšie, ak by sme mali od začiatku vhodné nástroje a možnosť použitia fiškálne stimulácie po dlhšiu dobu. Oživenie by potom bolo silnejšie a ekonomika by sa uzdravila oveľa rýchlejšie." V rozhovore pre The Wall Street Journal to uviedol bývalý minister financií americkej vlády a prezident Federal Reserve Bank of New York Timothy Geithner.

Geithner vo svojej novej knihe "Stress Test" tvrdí, že správanie sa ľudí vo Washingtone bolo "sebecké, exhibicionistické a nehanebne pokrytecké". To znemožnilo efektívnejší boj s krízou. V čase najväčšieho nebezpečenstva sa ale tiež objavila "dosť pozoruhodná miera spolupráce". Geithner podľa svojich slov však nikdy nepochopil to, že niektorí ľudia neboli ochotní dať politiku bokom a správať sa pragmaticky. K tomu patrila napríklad snaha o vyvolanie defaultu, ktorý by bol použitý ako nástroj pre zmenšenie sociálnej záchrannej siete v USA.

Na panike je podľa bývalého ministra najhoršie to, že môže spôsobiť veľké škody aj tým, ktorí sa správali zodpovedne. Ľudia prichádzajú o pracovné miesta, domovy, úspory. Aby tomu bolo možné zabrániť, je nutné robiť veci, ktoré sú "hrozne nefér". Vyzerá to, že tí, ktorí problémy vyvolali, sú nakoniec odmenení a sú chránení pred tým, aby platili za svoje chyby. Alternatíva ale neexistuje.

"Nerobili sme to pre banky, robili sme to pre ľudí, aby sme ich ochránili pred chybami bánk. Je to kontraintuitívne a je jasné, že bežný človek to bude považovať za opak toho, čo dáva zmysel," myslí si Geithner. A dodáva, že nebol moc dobrý v tom, ako vysvetľovať tieto veci verejnosti. Zároveň to ale vraj bola výzva aj pre tých, ktorí majú na vysvetľovanie talent.

Aké je podľa ekonóma hlavné poučenie z poslednej krízy? "Musíte byť opatrní, čo sa týka pomeru vašich dlhov a príjmov, hodnoty domu či iných aktív. Je potrebné mať väčšiu rezervu proti nečakaným udalostiam. Sú udalosti, ktoré sa nachádzajú mimo váš vplyv a nie je dobré spoliehať sa na podporu v nezamestnanosti či Kongres. Najlepšie je spoľahnúť sa na to, že máte dosť úspor, ktoré umožnia prejsť problémy bez veľkého vplyvu na váš život," hovorí Geithner.

A vláde pre prípad krízy radí nasledujúce. "Obmedzenie rizika paniky vyžaduje veľkú agresivitu. Musíte použiť maximálnu palebnú silu, ktorá je oveľa väčšia ako problém, ktorému čelíte. Vytvárate síce morálny hazard a budete za to kritizovaní, ale ak tak neurobíte, škody budú oveľa väčšie. Je tiež potrebné mať okolo seba ľudí, ktorí s vami nesúhlasia. Ľudia musia cítiť, že môžu mať iný názor."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy