Objem spotrebiteľských úverov v USA vzrástol v apríli výraznejšie, než sa čakalo

Objem spotrebiteľských úverov v USA zaznamenal v apríli podstatne výraznejší rast, než sa očakávalo. To je pozitívny signál, ktorý naznačuje zvyšovanie spotrebiteľských výdavkov. Uviedla to americká centrálna banka Fed. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Federálny rezervný systém (Fed) uviedol, že objem spotrebiteľských úverov vzrástol v apríli o 26,85 miliardy USD (19,68 miliardy eur) na 3,18 bilióna USD potom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenal po revízii smerom nahor rast o 19,5 miliardy USD. Ekonómovia očakávali rast spotrebiteľských úverov zhruba o 15,5 miliardy USD.
Pod výrazné zvýšenie sa veľkou mierou podpísal pokračujúci vysoký dopyt po nerevolvingových úveroch, ako sú študentské pôžičky a pôžičky na nákup auta. Tie sa v apríli zvýšili o 18 miliárd USD po raste v marci o 17,3 miliardy USD.
Výrazný nárast zaznamenali aj revolvingové úvery z kreditných kariet. Tie sa zvýšili vo 4. mesiaci roka o 8,8 miliardy USD po marcovom raste o 2,2 miliardy USD. Je to najvýraznejšie zvýšenie v prípade revolvingových úverov od novembra 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy