Rast rakúskej ekonomiky by sa mal v roku 2016 zrýchliť

Podľa prognóz rakúskej centrálnej banky by mal rast ekonomiky v krajine zrýchliť v roku 2016 na 2,1 %. Dôvodom by mala byť rastúca domáca spotreba a solídny vývoz.

Rast rakúskej ekonomiky by sa mal podľa prognóz centrálnej banky, ktoré zverejnila v piatok, zrýchliť v roku 2016 na 2,1 %. Dôvodom by mali byť rastúca domáca spotreba a solídny vývoz. Banka zároveň potvrdila svoju prognózu z decembra, na základe ktorej by mal hrubý domáci produkt krajiny (HDP) v tomto roku rásť o 1,6 %, keďže ekonomika eurozóny postupne posilňuje. V roku 2015 by mala ekonomika v dôsledku zvyšujúceho sa domáceho dopytu rásť o 1,9 %.

„Vyhliadky pre rakúsku ekonomiku sa nezmenili od decembra 2013, existuje však riziko ich zníženia kvôli ukrajinsko-ruskej kríze,“ uviedol vo svojom vyhlásení guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny. Banka tiež prognózuje, že klesajúce ceny energií a komodít by mohli znížiť harmonizovanú infláciu spotrebiteľských cien v tomto roku na 1,8 % z minuloročnej úrovne 2,1 %. V roku 2015 by mohla byť na úrovni 1,7 % a v roku 2016 by mala dosiahnuť kvôli rastu ekonomiky úroveň 1,9 %.

Miera nezamestnanosti by sa v sledovanom období mala podľa metodiky Eurostatu držať na stabilnej úrovni 4,9 až 5 %, čo by zaistilo v sledovanom období najnižšiu mieru nezamestnanosti v rámci krajín EÚ. Deficit štátneho rozpočtu by v rámci maastrichtských kritérií mal v roku 2016 podľa banky klesnúť na 0,7 % HDP po tom, ako by v tomto roku mal rásť na 2,5 %, v dôsledku pomoci problémovým bankám.

Súvisiace články

Aktuálne správy