Nemecká ekonomika podľa centrálnej banky tento rok vzrastie o 1,9 %

Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank (DBB) počíta v tomto aj nasledujúcom roku s vysokým rastom domácej ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Ekonómovia Bundesbank sú optimistickí, aj keď priznávajú, že tempo rastu z prvého kvartála je neudržateľné, uviedla nemecká centrálna banka pri príležitosti predloženia svojej jarnej prognózy. „Okrem ďalšieho zlepšenia situácie v ekonomikách priemyselných krajín a postupného zotavovania eurozóny v neposlednom rade podporuje solídny rastový kurz nemeckej ekonomiky aj posilňovanie domáceho hospodárstva,“ uviedol šéf DBB Jens Weidmann.
Bundesbank počíta v tomto roku s nárastom hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka o 1,9 % a v roku 2015 o 2 %. Centrálna banka ráta tiež s tým, že ekonomika čoskoro prekoná fázu nízkej inflácie. „Očakávané znižovanie voľných kapacít na pracovnom trhu sa rovnako ako nová minimálna mzda podľa našej prognózy premietnu do prudšieho zvyšovania platov,“ uvádza sa v správe Bundesbank. To podporí aj inflačné tlaky. Centrálna banka počíta v tomto roku s harmonizovanou infláciou na úrovni 1,1 %. Na budúci rok by sa mala zrýchliť na 1,5 % a v roku 2016 na 1,9 %. V máji sa nemecký harmonizovaný index spotrebiteľských cien medziročne zvýšil len o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy