Stále viac: Ako zarába európska futbalová elita

, E15 Foto: SITA

Najbohatšie futbalové ligy Európy naďalej bohatnú. V minulej sezóne si päť najbohatších líg pripísalo tržby 9,8 miliardy eur, čo bol medziročný nárast o päť percent. Zároveň je to polovica tržieb celého európskeho futbalového trhu. Tohtoročná sezóna by mala byť ešte lepšia.

Predovšetkým v Anglicku a Nemecku príjmy stúpajú vďaka novým zmluvám s televíziami za prenosy zápasov. "Celkové výnosy piatich najbohatších líg by tak mali presiahnuť 11 miliárd eur," odhaduje Dan Jones, partner skupiny pre podnikanie v športe poradenskej spoločnosti Deloitte, ktorá rebríček príjmov zostavila.

Európskemu futbalu podľa ekonomických ukazovateľov jednoznačne vládne anglická Premier League. V prepočte jej kluby utŕžili v sezóne 2012/2013 2,9 milióna eur. Medziročne jej príjmy vzrástli o 165 miliónov libier, predovšetkým zásluhou Liverpoolu a dvoch klubov z Manchestru. Anglické kluby tiež vyplatili najviac peňazí na platoch. Hráčom poslali 2,1 miliardy eur. Prvýkrát v histórii podiel platov na príjmoch prekročil 70 percent a zastavil sa na 71 percentách. Rekordmanom je londýnsky Queens Park Rangers, kde dokonca na platoch vyplatili minulú sezónu 129 percent príjmov.

Na druhom mieste príjmového rebríčka sa s dvoma miliardami eur umiestnila nemecká Bundesliga. Tá je jediná zo silnej päťky, kde najväčším zdrojom príjmov nie sú televízne práva, ale reklama, ktorá generuje 46 percent obratu klubov. Na rozdiel od Angličanov nútia tamojšie prísne pravidlá kluby k finančnej zdržanlivosti. Na platy tam išlo len 51 percent príjmov.

Anglická a nemecká liga sú jediné z veľkej päťky európskych líg, ktoré dokázali v minulej sezóne hospodáriť s prevádzkovým ziskom.

 Najvyššie futbalové ligy v sezóne 2012/2013
 krajina príjmy (miliardy eur) medziročná zmena (%) platy hráčov (miliardy eur) medziročná zmena (%) pomer platov k príjmom (%)
 Anglicko 2,9 1 2,1 2 71
 Nemecko 2,0 8 1,0 8 51
 Španielsko 1,9 4 1,0 -1 56
 Taliansko 1,7 6 1,2 1 71
 Francúzsko 1,3 14 0,9 2 66
zdroj: Deloitte

Súvisiace články

Aktuálne správy