Najmenej rizikové firmy sú v zdravotníctve či informatike

Podľa poradenskej spoločnosti uvedené odvetvia možno považovať za veľmi stabilné s takmer nulovou pravdepodobnosťou úpadku. K najrizikovejším odvetviam podnikania v SR patria ťažba nerastných surovín, kde firmy vykázali rizikovosť 22 % a segment spracovateľského priemyslu s rizikovosťou 11,3 %.

Najmenej rizikové firmy na Slovensku pôsobia v oblasti zdravotníctva, informatiky či poisťovníctva. Vyplýva to z výsledkov hodnotenia dôveryhodnosti firiem, ktorý vypracovala poradenská spoločnosť Bisnode. Podľa zverejnených výsledkov najlepšiu stabilitu, až 80 %, dosiahli subjekty z oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Nasledujú firmy zo segmentu informačných a komunikačných činností, ktoré vykazujú 59,9-percentnú stabilitu. V oblasti poisťovníctva a finančných služieb subjekty evidujú 59,4-percentnú stabilitu. Podľa zástupcov poradenskej spoločnosti uvedené odvetvia možno považovať za veľmi stabilné s takmer nulovou pravdepodobnosťou úpadku.

K najrizikovejším odvetviam podnikania v SR patria ťažba nerastných surovín, kde firmy vykázali rizikovosť 22 % a segment spracovateľského priemyslu s rizikovosťou 11,3 %. „Na základe našich analýz sme zhodnotili, že najrizikovejšie odvetvia sú odvetvia energetiky a ťažby, čo nás pomerne prekvapilo. Na druhej strane regulácia v energetike je pomerne vysoká, a to sa odráža v rizikovosti firiem. V ťažbe ekonomické podmienky firiem pravdepodobne nezodpovedajú ich aktuálnemu hospodáreniu, do budúcnosti sú tak rizikovejšie,“ uviedol analytik spoločnosti Bisnode Michal Řičař. Ratingovému stupňu „rizikové“ sa nevyhlo ani stavebníctvo s 6,4 % a firmy či služby spojené s ubytovaním a stravovaním, ktoré zaznamenali 6,2 %.

Posudzovanie vychádza z metodiky modelu, ktorý meria stabilitu jednotlivých spoločností. Zároveň poskytuje podľa poradenskej spoločnosti nezávislý pohľad na súčasný stav firiem, na ich finančnú situáciu, a to vrátane predikcie rizika úpadku firmy v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Model hodnotenia dôveryhodnosti firiem je založený na exaktnej štatistickej analýze a princípoch data miningu. Do analýzy vstupuje množstvo ukazovateľov z oblasti individuálnych charakteristík firmy. „Rating firmy závisí aj od ekonomickej sily regiónu, v ktorom podniká, teda od výšky jeho hrubého domáceho produktu. Spoločnosti na východe Slovenska majú ťažšie a rizikovejšie zázemie ako v Bratislave,“ uzavrel Řičař.

Bisnode je európsky poskytovateľ ekonomických informácií o spoločnostiach a podnikateľoch. Na slovenskom a českom trhu Bisnode pôsobí už 21 rokov. Skupina Bisnode operuje v 19 európskych krajinách a prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou Dun & Bradstreet špecializujúcou sa na medzinárodné dáta a služby, poskytuje informácie z vyše 196 krajín z celého sveta. Bisnode databáza zahŕňa informácie o viac ako 220 miliónoch firiem. Celosvetovo zamestnáva tritisíc ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy