Ekonomiku SR začína ťahať oživujúci sa domáci dopyt

Ekonomika SR v 1. štvrťroku 2014 rástla ešte rýchlejšie, ako ukazovali prvé plány a očakávania. Nádejou je najmä oživenie spotreby domácností, ktorá bola posledné dva roky utlmená. Zhodujú sa na tom analytici v reakcii na dnes zverejnený medziročný rast slovenskej ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v prvých štyroch mesiacoch roka zvýšil na 2,4 %.
„Pozitívnou správou je, že začala rásť spotreba domácností, medziročne o 3,4 %. Je totiž základom každej ekonomiky, bez nej sa dá zaobísť iba veľmi ťažko. Preto je jej rast veľmi dobrou správou pre celú ekonomiku a značí, že situácia sa výrazne obracia k lepšiemu. Vyššiu spotrebu domácností podporovali aj stabilné, v niektorých prípadoch dokonca klesajúce ceny. Situácia spotrebiteľov sa tak výrazne zlepšuje, pretože inflácia im už toľko neukrajuje z príjmov,“ domnieva sa analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.
„Dôležitým signálom je fakt, že ťažisko rastu ostalo druhý štvrťrok po sebe na domácom dopyte. Ide už o druhý štvrťrok v rade, keď rast ekonomiky ťahal oživujúci domáci dopyt. Pritom počas predošlých až deviatich štvrťrokov šiel rast výhradne na vrub dopytu zo zahraničia,“ zdôraznil analytik VÚB banky Andrej Arady. K rastu domáceho dopytu podľa neho výraznou mierou prispela aj spotreba verejnej správy, ktorá sa medziročne zvýšila o 4,4 %.
Analytičku Slovenskej sporiteľne (SLSP) Máriu Valachyovú pozitívne prekvapili mzdy. „Rast miezd prekvapivo zrýchlil na 4 %, keď ho potiahli najväčšie odvetvia – priemysel a obchod,“ priblížila.
Za druhý stavebný kameň slovenskej ekonomiky označil Kozub zahraničný obchod. Rast vývozu výrobkov a služieb sa zvýšil medziročne o 4,7 percentuálneho bodu na 9,6 %. „V poslednom čase totiž prichádzalo k oživeniu ekonomiky nielen v strednej Európe, ale aj vo veľkých krajinách, ako napríklad Nemecko. To dokáže absorbovať veľkú časť exportu, prípadne ďalej exportovať do krajín ako je Čína alebo Rusko. V posledných mesiacoch sa znovu zdvihol dopyt po osobných automobiloch, čo je pre Slovensko kľúčové. Vďaka tomu mohol priemysel opäť výrazne rásť, čo sa prejavilo aj na exportnom výsledku,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy