Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v apríli klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v apríli 2014 v porovnaní s marcom klesli zhodne o 0,1 %. Dôvodom bolo najmä zníženie cien energií. Informoval o tom na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
V medziročnom porovnaní sa index výrobných cien (Industrial producer price index – IPPI) v krajinách, ktoré platia eurom, v apríli znížil o 1,2 % a v celej EÚ klesol o 1,1 %. IPPI pritom signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.
Hlavným dôvodom poklesu cien hotových produktov bolo aj v apríli zlacnenie energií. Presnejšie, v eurozóne sa ceny v energetike v apríli znížili medzimesačne o 0,7 % a v EÚ o 0,5 %, zatiaľ čo výrobné ceny v priemysle bez energetického sektora v krajinách, ktoré zaviedli euro, aj v EÚ vzrástli medzimesačne o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, sa ceny produktov, ktoré v apríli opustili brány tovární, oproti marcu najviac znížili na Malte (-2,3 %), v Belgicku (-1,5 %) a Švédsku (-0,6 %) a najstrmšie vzrástli v Rumunsku (1,7 %), Grécku (1,3 %) a Lotyšsku (0,7 %). Na Slovensku sa ceny hotových výrobkov v apríli medzimesačne znížili o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny v energetike prepadli v oboch blokoch zhodne o 3,3 % a ceny v priemysle bez energetického sektora klesli o 0,3 % v eurozóne a o 0,1 % v celej únii.
Podľa Eurostatu v medziročnom porovnaní sa ceny hotových produktov v apríli vo väčšine členských štátov únie znížili, pričom najstrmší pokles nahlásili Belgicko (-5,1 %), Cyprus (-4,7 %), Estónsko a Slovensko (zhodne -4,6 %), Litva (-3,7 %) a Chorvátsko (-3%). Medziročný nárast výrobných cien zaznamenali v apríli len Rumunsko (1,1 %), Grécko (0,8 %), Španielsko a Lotyšsko (0,1 %). A vo Švédsku výrobné ceny v apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy