Silný vplyv domáceho dopytu na rast ekonomiky pokračuje aj v tomto roku

Prvý tohtoročný štvrťrok potvrdil, že ťahúňom rastu slovenskej ekonomiky bude na nejaký čas domáci dopyt. Mení sa tak trend, ktorý sa začal po roku 2009, odkedy vplýval na rast hrubého domáceho produktu (HDP) najmä čistý export.
„Štrukturálne je to jednak domáca spotreba domácností, ale veľmi výrazne sa na tom podieľa aj konečná spotreba verejnej správy a tvorba hrubého fixného kapitálu,“ informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu (ŠÚ) SR František Bernadič.
Vplyv čistého exportu podľa neho ostáva nezanedbateľným, hoci už na HDP nedosahuje taký podiel ako domáci dopyt. Počas 1. štvrťroku medziročne narástla aj produkcia výroby (2,3 %), čo však bolo spôsobené aj bázickým efektom. Počas prvých troch mesiacov minulého roka bola totiž výrobná produkcia v SR relatívne nízka. „Na prvé miesto sa v podstate dostala z hľadiska pridanej hodnoty v stálych cenách výroba strojov a zariadení inde nezaradená. Tam sme dosiahli nárast 35,1 %,“ konštatoval Bernadič a dodal, že na druhom mieste skončila výroba automobilov s rastom 32 %.
Tohtoročný rast HDP v takzvaných stálych cenách, ktorý dosiahol medziročne 2,4 %, bol však ovplyvnený aj poklesom úhrnnej cenovej hladiny. O niekoľko stotín percenta totiž klesli spotrebiteľské ceny a znížili sa aj produkčné cenové indexy, pri ktorých tento trend pokračuje z minulého roku. „V niektorých produkčných odvetviach klesli ceny dosť výrazne,“ uviedol Bernadič a dodal, že zníženie cien ovplyvňuje výrobné objemy, na základe ktorých sa prepočítava rast HDP v stálych cenách.

Súvisiace články

Aktuálne správy