Priemyselné ceny v SR klesli viac ako priemer EÚ

Aprílové ceny priemyselných producentov v rámci celej Európskej únie medzimesačne oslabili o 0,1 % a medziročne o 1,1 %. Na Slovensku sa medzimesačne znížili o 0,3 % a medziročne o 4,6 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v apríli oproti marcu oslabili zhodne o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa aprílové ceny priemyselných producentov eurozóny znížili o 1,2 % a v rámci celej EÚ klesli o 1,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v apríli vyvíjali horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne totiž oslabili o 0,3 % a oproti aprílu 2013 klesli o 4,6 %. Medziročne ceny slovenských priemyselných producentov, rovnako ako ceny estónskych výrobcov, klesli tretím najvýraznejším tempom v rámci EÚ.

Najväčší medziročný pokles cien evidovali v Belgicku (-5,1 %), na Cypre (-4,7 %), na Slovensku a v Estónsku (zhodne -4,6 %), v Litve (-3,7 %) a v Chorvátsku (-3 %). Oproti aprílu minulého roka ceny stúpli iba v Rumunsku (1,1 %), v Grécku (0,8 %), v Španielsku a v Lotyšsku (zhodne 0,1 %). Vo Švédsku sa nezmenili. Oproti marcu aprílové ceny priemyselných výrobcov najvýraznejšie oslabili na Malte (-2,3 %), v Belgicku (-1,5 %) a vo Švédsku (-0,6 %). Najviac medzimesačne posilnili v Rumunsku (1,7 %), v Grécku (1,3 %) a v Lotyšsku (0,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy