Český HDP v prvom štvrťroku vzrástol najviac za tri roky

Hrubý domáci produkt krajiny medziročne posilnil o 2,5 % a medzikvartálne sa zväčšil o 0,4 %.

Český hrubý domáci produkt (HDP) v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástol o 2,5 %, čiže o pol percentuálneho bodu viac, ako naznačoval predbežný odhad. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny. Medzikvartálne sa české hospodárstvo v prvom štvrťroku podľa spresnených odhadov po očistení o cenové vplyvy a sezónnosť zväčšilo o 0,4 %.

Štatistický úrad ďalej informoval, že česká ekonomika v období januára až marca medziročne posilnila najviac za tri roky. HDP krajiny v prvom kvartáli tak bol iba o 0,3 % menší ako v treťom štvrťroku 2011, po ktorom ekonomika opakovane upadla do recesie. Českému hospodárstvu pomohol silnejúci zahraničný a domáci dopyt, ale jeho rast je aj výsledkom veľmi nízkej porovnávacej základne, pretože v prvom štvrťroku vlaňajška bol ekonomický výkon ČR najslabší za posledné štyri roky.

Výdavky na konečnú spotrebu v krajine v prvom kvartáli medziročne vzrástli o 1,4 % a medzikvartálne o 1,3 %. K celkovému rastu ekonomiky výrazne prispel aj zahraničný obchod. Aktívne saldo obchodu s tovarmi a službami v bežných cenách oproti januáru až marcu minulého roka vzrástlo o 46,6 % a medzikvartálne o 23,4 %. Tvorba fixného kapitálu oproti záverečnému kvartálu vlaňajška stúpla o 1,2 % a medziročne vzrástla o 5,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy