Španielsky sektor služieb rástol siedmy mesiac v rade

Index nákupných manažérov (PMI) v sektore služieb podľa údajov agentúry Markit klesol na 55,7 bodu z aprílových 56,5 bodu, udržal sa však nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Španielsky sektor služieb v máji spomalil tempo rastu, výsledky prieskumu, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit však naznačujú, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny pokračuje v zotavovaní. Index nákupných manažérov (PMI) v sektore služieb podľa údajov agentúry Markit klesol na 55,7 bodu z aprílových 56,5 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal siedmy mesiac v rade. V máji opäť posilnili nevybavené objednávky a respondenti prieskumu tiež optimisticky hodnotili vyhliadky na ďalší rast, to sa však zatiaľ neprejavilo na zvýšenej ochote firiem vytvárať nové pracovné miesta, uviedol Andrew Harker z agentúry Markit.

Španielska ekonomika sa v druhom polroku vlaňajška vynorila z dvojročnej recesie a podľa odhadov by mala tento rok posilniť o vyše 1 %. Nezamestnanosť v krajine však zostáva rekordne vysoká, keď je bez práce každý štvrtý obyvateľ v produktívnom veku. Index zamestnanosti v španielskom sektore služieb klesol na 51,5 bodu z aprílových 52 bodov. Služby sa na výkone štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny podieľajú zhruba polovicou.

Súvisiace články

Aktuálne správy