Reťazec Levné knihy má nového vlastníka, skupinu J&T

, E15; strategie Foto: SITA

Firma patrí v Česku najväčším knižným reťazcom, predáva knihy so zľavami aj cez e-shop. Na Slovensku už od 5. mája 2014 nemajú žiadnu predajňu.

Ich obchody s knihami a CD a DVD nosičmi, či doplnkovým tovarom, sme istý čas poznali aj na Slovensku, posledná prevádzka sídlila na Obchodnej ulici v Bratislave. V Česku majú predajní vyše štyridsať.

Firmu doteraz vlastnili súrodenci Ján Maivald a Helena Šimková. Teraz spoločnosť zmenil majiteľa, od konca mája je v rukách novozaloženej spoločnosti Eurofactor Group, ktorej materská firma sídli v lichtenštajnskom Vaduze. Lacné knihy podľa zdrojov denníka E15 skončili v investičnej skupine J&T.

"Má ísť o rovnakú skupinu, ktorá vlastní Neoluxor a Euromedia," potvrdil zdroj z knižného trhu. Zástupca Neoluxor Petr Šašek povedal, že Levné knihy nekúpili. Fakt, že k zmene vlastníctva skutočne došlo, potvrdzujú zmeny v štatutárnych orgánoch. Mainvald ani Šimková už v predstavenstve ani dozornej rade Levných kníh nefigurujú.

Mainvald už vlani ukončil činnosť nakladateľstva Československý spisovateľ. Ako dôvod vtedy uviedol skutočnosť, že predajni papierových kníh sa príliš nedarí. Podľa zatiaľ posledných dostupných výsledkov, Levným knihám v roku 2012 klesli medziročne tržby o 15 percent na 354 miliónov českých korún. Zisk ale firme stúpol o 13 percent na 8,5 milióna korún (asi 309 500 eur). Novému trendu zodpovedá aj výmena sortimentu. Na značnej časti plôch predajní totiž boli knihy nahradené lacným tovarom ako napríklad hračkami či kuchynským riadom.

O útlme svedčí aj to, že Levné knihy v minulosti vydávali knihy či hudobné cédečka vo vlastnom náklade, ale v poslednej dobe od toho upustili.

Českí a slovenskí milovníci kníh to možno tušia, že bez peňazí J&T by knižný trh značne utrpel. Najhoršia situácia bola pred dvoma rokmi, kedy sa na pokraji priepasti ocitla sieť slovenských kníhkupectiev Panta Rhei, ktorá iba dva roky predtým vo veľkom expandovala do Česka, kde kúpila významnú knižnú sieť Neoluxor. Pád tejto firmy by privodil dominový efekt. Záchrancom sa stal Igor Mrva, predseda predstavenstva spoločnosti Diversified Retail Company. Ako povedal  Patrik Tkáč, retailový trh finančnú skupinu vždy lákal, chýbali však skúsenosti v tejto oblasti, preto je J&T v pozícii finančného partnera.

Súvisiace články

Aktuálne správy