Kvartálny zisk nefinančných podnikov medziročne klesol

Nefinančné korporácie na Slovensku v prvom štvrťroku dosiahli zisk vyše 2 mld. eur. V medziročnom porovnaní to však znamenalo pokles o 3,6 %.

Nefinančné podniky vytvorili v prvom štvrťroku tohto roka zisk 2,02 mld. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo pokles o 3,6 %. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. K medziročnému zníženiu zisku nefinančných korporácií pritom podľa štatistikov v prvom kvartáli najviac prispel pokles zisku v oblasti nehnuteľností, odborných, vedeckých a technických činností a administratívnych a podporných služieb o 100,2 mil. eur.

Zisk však klesol aj vo veľkoobchode a maloobchode a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 76,2 mil. eur a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 62,6 mil. eur. So stratou okrem stavebníctva skončilo aj hospodárenie v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove.

Na celkovom zisku nefinančných podnikov sa pritom podieľali viac ako polovicou, konkrétne 50,7 %, veľké podniky. Podiel stredných podnikov predstavoval 27,3 % a malé podniky sa podieľali 22 %. „Vývoj ovplyvnila nižšia tvorba zisku v malých podnikoch o 26,4 %. V stredných podnikoch zisk vzrástol o 6,6 % a vo veľkých podnikoch o 5,3 %,“ konštatuje Štatistický úrad SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy