Hospodárstvo potiahol aj domáci dopyt

Slovenské hospodárstvo v prvom štvrťroku stúplo o 2,4 %, čo už Štatistický úrad SR avizoval aj vo svojom rýchlom odhade z polovice mája. K rastu prispel okrem zahraničného dopytu aj domáci dopyt, ktorý potiahli najmä investície a spotreba verejnej správy.

Slovenské hospodárstvo rástlo v prvom štvrťroku tohto roka o 2,4 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad z polovice mája. V medziročnom porovnaní tak bol hospodársky rast v prvom kvartáli rýchlejší o 1,9 percentuálneho bodu. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnom očistení hrubý domáci produkt stúpol o 0,6 %. V bežných cenách dosiahol objem vytvoreného hrubého domáceho produktu v prvých troch mesiacoch tohto roka 17,022 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast o 1,9 %.

Ako ďalej informovali štatistici, hospodársky rast druhý štvrťrok po sebe ovplyvňoval súčasne medziročný rast zahraničného dopytu a aj domáceho dopytu. Z hľadiska vonkajšieho dopytu sa oproti prvému štvrťroku 2013 zrýchlila dynamika rastu vývozu výrobkov a služieb o 4,7 percentuálneho bodu na 9,6 % a dovozu výrobkov a služieb o 8,3 percentuálneho bodu na 10,8 %. „Zvýšenie domáceho dopytu o 3,9 % v rozhodujúcej miere ovplyvnil investičný dopyt a konečná spotreba verejnej správy,“ konštatuje Štatistický úrad SR. Tvorba hrubého kapitálu vzrástla o 5,3 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 3,6 %. Vyššia bola aj konečná spotreba verejnej správy o 4,4 %, konečná spotreba domácností o 3,4 % a konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 1,3

Vývoj hrubého domáceho produktu v prvom kvartáli z produkčného hľadiska ovplyvnil rast pridanej hodnoty vo finančných a poisťovacích činnostiach o 6,3 %, v obchode, doprave a skladovaní a ubytovaní a stravovaní o 3,8 %, priemysle o 2,4 %, z toho v priemyselnej výrobe o 5,2 %, vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 2,1 % a v stavebníctve o 1,4 %. Pridaná hodnota klesla len v umení, zábave a rekreácii, ostatných činnostiach o 4,9 % a v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy