Poľská centrálna banka nevylučuje zníženie sadzieb

V utorok to vyhlásil guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka s tým, že dôvodom je prekvapivo nízka miera inflácie

Poľská centrálna banka nemôže vylúčiť zníženie úrokových sadzieb vzhľadom na to, že miera inflácie je neočakávane nízka. V utorok to vyhlásil guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka. Zmenil tak rétoriku, keď ešte pred dvoma mesiacmi hovoril o tom, že zníženie sadzieb by bolo „smrteľným hriechom“. „Inflácia nás prekvapuje. Smrteľnosť tohto hriechu sa teraz zdá byť nižšia,“ povedal Belka. Zároveň však uviedol, že scenár znižovania sadzieb je „málo pravdepodobný“, kým bude hospodársky rast silný. V prvom kvartáli tohto roka poľská ekonomika posilnila o 3,4 %.

Miera inflácie v Poľsku v apríli bola vo výške 0,3 %. Cieľ poľskej centrálnej banky v oblasti inflácie je 2,5 %. Poľská centrálna banka vo svojom stanovisku v utorok uviedla, že ponechá sadzby nezmenené do konca tretieho kvartálu tohto roka.

Poľská centrálna banka na utorkovom zasadaní svoje úrokové sadzby nezmenila. Tento jej krok bol v súlade s očakávaniami analytikov. Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že kľúčová úroková sadzba centrálnej banky zostane na rekordnom minime 2,5 %. Analytici pritom prognózujú, že banka hlavnú sadzbu zvýši až v treťom štvrťroku budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy