Káva nabrala medvedí trend

V novembri 2013 dosiahla káva Arabica svoje minimá silného medvedieho trendu, ktorý trval od roku 2011.  Odvtedy pridala obdivuhodných 100 % na aprílové maximá 2.157 USD/libra, čo bolo výsledkom hlavne dlho pretrvávajúceho zlého počasia v krajine najväčšieho producenta, Brazílii. Ešte v čase písania posledného článku o káve, boli do ceny KC kontraktu pricované hrozby, že po období brazílskeho sucha poškodia slabú úrodu prudké dažde. Obavy boli zastavené práve na už spomínaných maximách a to preto, že sa potvrdil optimistickejší variant. Počasie bolo ku káve mierumilovnejšie, než sa predpokladalo a dažde dokonca dopomohli zmierniť dopady predchádzajúceho sucha v krajine. Brazílsky pestovatelia tak môžu čeliť menej závažným stratám, čo naznačuje aj kvalita a množstvo prvých zozbieraných kávových zŕn.

Futures logicky reagovali (aj celkom žiadanou) 20 % korekciou. Rastúci odhad brazílskej produkcie spôsobil, že mesiac máj bol pre Arabicu najhorším mesiacom od septembra 2011, kedy zaznamenala pokles o necelých 13 %.

Source: Bloomberg

Vládna agentúra Conab, ktorá predpovedá objem brazílskej žatvy, ešte minulý mesiac revidovala celkovú produkciu pre tento rok na 44.6 miliónov vriec komodity (1 vrece = 60 kg)  z pôvodného rozpätia 46.5 – 50.2 miliónov. Ani tento fakt však nedokázal pokles zastaviť, čo bolo spôsobené aj technickým obchodovaním. Negatívna divergencia na MACD (kedy cenový graf vytvoril nové HIGH, zatiaľ čo MACD to už nedokázalo) indikovala už na konci apríla zmenu trendu, ktorá ako vidíme aj skutočne prišla. Pri takejto divergencii bol cieľ práve na aktuálnych kotáciách (1.71/72 USD/libra), preto pozor na ďalší vývoj. 100 MA môže byť pre ďalší pokles prekážkou a môžeme korigovať nahor k 50 MA. Ak bude 100ka v najbližších dňoch zdolaná cieľom je až 200 MA.

Súvisiace články

Aktuálne správy