Nový rekord: Najdrahšiu kávu zo Starbucksu pil päť dní, dostal ju zadarmo

, buzzfeed Foto: Twitter

Američan Andrew Chifari miluje kávu. Ako fanúšik Starbucks si s vlastným pohárom vyrazil do kaviarne v Dallase za účelom pokoriť doterajší rekord. Do viac než trojlitrovej nádoby si vyžiadal naplniť špeciálne frappuccino. Načapovali mu 60 dávok espressa za takmer 55 dolárov, doterajší rekord bol 47,30 dolára. Obriu kávu pil päť dní a mal z nej nepokojné spanie.

Dvadsaťsedemročný Američan, ktorý si kávu objednal do pohára s objemom 3,78 litra, však nič neľutuje. Naopak Sexagintuple Vanilla Bean Mocha Frappuccino si nadmieru užil. "Bolo výborné, veľmi silné, veľmi sladké. Po prvom dni sa v ňom ľad rozpustil a stala sa z neho dobrá ľadová káva," povedal agentúre Reuters.

Chifari sa so svojím kúskom zveril na Twitteri, kde vyvesil aj účtenku za doteraz najdrahší kávu objednanú v reťazci. Za 60 dávok espressa, obriu porciu šľahačky, čokolády, karamelu a orieškov, teda porciu dodávajúcu energiu niekoľko tisíc kalórií, mal zaplatiť 54,75 dolára (40,22 eura). Nestála ho nakoniec ani cent, využil totiž výhody vernostného programu, ktorý poskytuje zľavy za nazbierané body za predchádzajúcu konzumáciu, ako aj bonus v deň narodenín zákazníka.


 

Pre Andrewa bola podstatná chuť nápoja. Keď si pozrel minuloročné video, kde si iný zákazník za podobný narodeninový kupón zostavil 48 dávkový nápoj s drahými prísadami, len aby dosiahol rekord 47 dolárov, povedal si, že musí pokoriť tento výkon niečím, čo bude aj pitné. "Ten chlapík si za 47,30 dolárov objednal do pohára aj dva banány, jahody, matcha prášok, tekvicové korenie a veľa ďalších vecí, ktoré zrejme nejdú dobre dohromady a rozhodne nepasujú do 40 dávok espressa," povedal Andrew. "Pomohli mu síce zvýšiť cenu, takže šlo skôr o stratégiu, ale ja som nechcel ísť touto cestou."

Najskôr si vybral tajnú zbraň. Pohár, či skôr vázu, s objemom 3,78 litra, muselo to byť niečo v tomto tvare, aby rekord nemohol byť anulovaný z dôvodu, že nejde o jeden nápoj, pochybnosti by vyvolalo napríklad naliatie kávy do akvária. Potom už len zašiel so svojim pohárom k pultu a odhalil svoj cieľ. "Pokladník videl video, ktoré zachytáva doterajší rekord. Vďaka tímovej práci a troške matematiky, mi nakoniec navolili nápoj, ktorý by sa vošiel do pohára a bol o niečo drahší než ten z videa. Celá príprava nezabrala viac ako desať minút."

Kľúčová otázka tohto nápoja znela: nemôže ma to zabiť? Starbucks nezverejňuje informácie o tom, koľko kofeínu je v jednej dávke espressa, podľa odhadov je to asi 75 miligramov. Podľa serveru Caffeine Informer, ktorý sa zameriava na správy z kávového priemyslu, obrí nápoj obsahoval 4 500 mg kofeínu. To je dávka, ktorá podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv viac ako desaťnásobne prekračuje maximálnu povolenú dennú dávku pre dospelého zdravého človeka.

Podľa Popular Science je smrteľná dávka kofeínu pre väčšinu dospelých asi 10 gramov. Veľké dávky vyvolávajú pocit nervozity, ovplyvňujú krvný tlak a srdce. Chifari vypil tretinu pohára hneď prvý deň. Zvyšok kávy dopíjal ďalšie štyri dni. Posledný deň mal prerušované spanie a veľmi živé sny. "Stálo to za to. Očakával som, že vzhľadom na to, koľko kofeínu som do seba dostal, bude môj spánok ešte horší," dodal milovník kávy.

Nečudo, že Starbucks na nový rekord svojho fanúšika príliš pyšný nie je. "Tento konkrétny nápoj, ktorý sme pripravili na želanie zákazníka, bol extrémny. Je to niečo, čo nepodporujeme," povedala agentúre hovorkyňa Starbucks Maggie Jantzenová. Neoznámila však, či reťazec chce po tejto skúsenosti upraviť svoju ponuku káv na želanie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy