Ceny domov v Británii vzrástli v máji viac, než sa očakávalo

Ceny domov v Británii sa v máji zvýšili viac, než sa očakávalo, aj keď tempo ich rastu sa v porovnaní s aprílom spomalilo. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Ceny domov sa v máji 2014 medzimesačne zvýšili o 0,7 % po 1,2-% náraste v apríli, uviedol britský poskytovateľ hypoték Nationwide Building Society. Ceny v máji vzrástli už trinásty mesiac po sebe. Experti počítali len s 0,6-% zvýšením. Priemerná cena domu v Británii dosiahla v hodnotenom mesiaci 186.512 GBP (229.440 eur) oproti 183.577 GBP v apríli.
V medziročnom porovnaní ceny domov v máji tohto roka vyskočili o 11,1 % po 10,9-% zvýšení v apríli. Májové zdraženie bolo najprudšie, odkedy ceny domov začali v marci 2013 rásť. Ekonómovia očakávali, že medziročné tempo rastu bude stagnovať na úrovni 10,9 %.
Zo správy vyplýva, že dôležitú úlohu pri zotavovaní britského realitného sektora hrajú ľudia, ktorí si kupujú svoj prvý dom. Nízke úrokové sadzby a nárast dôvery spotrebiteľov vďaka zlepšovaniu situácie na trhu práce a ekonomických vyhliadok prispievajú k oživovaniu realitného trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy