J&T banka požiadala agentúru Moody´s o stiahnutie ratingu

, kurzy Foto: SITA

J&T banka, jedna z najvýznamnejších privátnych bánk na česko-slovenskom trhu, uzavrela prvý štvrťrok s čistým ziskom 536 miliónov českých korún (asi 19 503 675 eur), čo je 1,5-krát viac v medziročnom porovnaní.

Prevádzkový zisk za dané obdobie predstavoval 1,036 miliardy českých korún. Tridsiaťdeväťpercentný nárast zaznamenala v medziročnom porovnaní bilančná suma, ktorá ku koncu marca dosiahla vyššie cez 121 miliárd českých korún. Nárast bol spôsobený predovšetkým opätovným zvýšením klientskych vkladov, ktoré medziročne vzrástli o 36 % na hranicu 96 miliárd korún . Dynamický medziročný rast ( + 33 % ) zaznamenali v prvom štvrťroku tiež úvery, keď prekročili výšku 56 miliárd korún a významne tak ovplyvnili čistý úrokový výnos. Ten na konci marca predstavoval 730 miliónov korún ( + 64 % ) . Banka je tak pripravená aj naďalej na financovanie ďalších projektov.

Banka ku koncu prvého štvrťroka vykázala kapitálovú primeranosť na úrovni 13,3 % , čím spĺňa aj prísnejšie požiadavky v dôsledku novej regulácie Európskej únie CRR / CRD IV platné od 1. 1. 2014. Ku koncu marca došlo zároveň k ukončeniu dlhoročnej spolupráce s ratingovou agentúrou Moody´s. "Európska regulatorika v oblasti kapitálového riadenia bánk v značnej miere demotivuje systémovo menšie peňažné ústavy v dobrovoľnej spolupráci s ratingovými agentúrami. Požiadali sme preto agentúru Moody´s o stiahnutie ratingu J&T Banky," komentuje ukončenia spolupráce Igor Kováč, člen predstavenstva J&T Banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy