Inflácia v Nemecku v máji oslabila

Medziročná inflácia v krajine bola minulý mesiac vo výške 0,9 %, ekonómovia predpokladali, že bude na úrovni 1,1 %.

Medziročná inflácia v Nemecku v máji oslabila na najnižšiu úroveň za takmer štyri roky, keďže sa znížili náklady na energie. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnil štatistický úrad krajiny. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli spotrebiteľské ceny v Nemecku v máji vyššie o 0,9 %. Medziročná inflácia tak bola najnižšia od júna 2010. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že inflácia v máji spomalí na 1,1 % z aprílovej úrovne 1,3 %.

Medzimesačne sa celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku znížila o 0,1 %. V apríli nemecké spotrebiteľské ceny oproti marcu oslabili o 0,2 %. Medzimesačne podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa ceny v krajine v máji znížili o 0,3 % a medziročná inflácia podľa tejto metodiky bola 0,6 %. V apríli podľa metodiky EÚ ceny v Nemecku medzimesačne tiež klesli o 0,3 % a medziročná inflácia bola 1,1 %.

„Ukazuje to, že inflácia v eurozóne by mohla byť slabšia, ako sa očakáva, čo zvyšuje tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby konala,“ povedal o vývoji nemeckej inflácie ekonóm ING Carsten Brzeski. V apríli bola inflácia v eurozóne na úrovni 0,7 %, čiže výrazne pod hranicou 2 %, ktorú ECB považuje za želanú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy