Křetínský a J&T získali peniaze na ovládnutie EPH

Český miliardár Daniel Křetínský a finančná skupina J&T urobili ďalší dôležitý krok k úplnému ovládnutiu Energetického a priemyselného holdingu (EPH).

Český miliardár Daniel Křetínský a finančná skupina J&T urobili ďalší dôležitý krok k úplnému ovládnutiu Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Podarilo sa im totiž od bánk získať obrí úver 1,8 miliardy eur. Informoval o tom dnes český denník E15 s odvolaním sa na zdroje z bankových kruhov.
Časť z týchto peňazí poslúži na financovanie odkúpenia 4-% podielu v EPH, ktorý vlastní skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Ďalších 40 % akcií holdingu vlastní skupina J&T a pätinu má v rukách Daniel Křetínský.
Takmer dvojmiliardová pôžička nadväzuje na skoršiu transakciu. Ide totiž o refinancovanie pôvodného akvizičného úveru 1,5 miliardy eur, ktorý holdingu poskytlo konzorcium bánk v januári 2013 na nákup 49-% podielu vo firme Slovenský plynárenský priemysel (SPP) od európskych energetických kolosov E.ON a GDF Suez. Od začiatku roka 2013 už EPH dokázal z tohto úveru splatiť vyše 500 miliónov eur.
EPH má tak teraz cez firmu Slovak Gas Holding spomenutý podiel a plnú manažérsku kontrolu v plynárenských aktívach, ktoré pokrývajú tranzit, distribúciu a skladovanie plynu na Slovensku. Vlastní spoločnosti Eustream, SPP Distribúcia, firmu Nafta a Pozagas. Dohoda o novej pôžičke bola podľa spomínaných zdrojov podpísaná v závere minulého týždňa. Úver pre Křetínskeho a skupinu J&T zabezpečovali štyri bankové domy: americká Citibank, britská Royal Bank of Scotland, francúzska Société Générale a talianska UniCredit. Okrem týchto bánk sa však na úvere podieľajú aj ďalšie finančné inštitúcie.
Energetický a průmyslový holding (EPH) je druhá najväčšia česká energetická skupina hneď po ČEZ. Do portfólia holdingu patria firmy v Českej republike, Nemecku, Poľsku a na Slovensku. Úhrnný výkon energetických zdrojov celej skupiny predstavuje 1750 megawattov. Firmy EPH zamestnávajú vyše 8000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy