Predstavujú majstrovstvá sveta vo futbale pohromu pre trhy?

, CNBC Foto: SITA

Majstrovstvá sveta vo futbale sa usporadúvajú každé štyri roky, tento rok ich hostí Brazília a od 12. júna a potrvajú mesiac. Podľa Daria Perkinsa, ekonóma z Lombard Street Research, ale majstrovstvá neznamenajú len horúce chvíľky napríklad pri penaltách, napätie počas majstrovstiev zažívajú aj trhy.

Prvýkrát majstrovstvá sveta vo futbale odohrali v roku 1930, teda v čase začínajúcej Veľkej depresie. V nedávnej histórii sa majstrovstvá časovo zladili s americkou recesiou v roku 1990, krachom na trhu dlhopisov, ktorý odštartoval v USA a šíril sa naprieč rozvinutými trhmi v roku 1994, ázijskú finančnou krízou a pádom hedžového fondu Long Term Capital Management (LTCM) v roku 1998, krízou nekvalitných hypoték na americkom trhu s nehnuteľnosťami v roku 2006 a začiatkom európskej dlhovej krízy v roku 2010.

"Tieto zhody okolností ma vedú k zamysleniu, čo sa pokazí tentoraz. Z posledných trhových epizód vyplýva, že by sme sa mali začať obzerať po bublinách," odporúča Perkins.

Potenciálna bublina v krajine vychádzajúceho slnka

Abenomika, ako je nazývaný plán na oživenie japonskej ekonomiky premiéra Šinzóa Abeho, môže byť podľa ekonóma jednou z nich. "Agresívne kvantitatívne uvoľňovanie v Japonsku odštartovalo rast akciového indexu Nikkei a znehodnotenie jenu v očakávaní, že by sa japonským autoritám mohlo podariť skoncovať s defláciou a zabezpečiť ekonomike lepšie strednodobé vyhliadky. Teraz ale tejto politike, zdá sa, dochádza dych," obáva sa Perkins. "Ekonomika spomaľuje v reakcii na aprílové zvýšenie daní a centrálna banka zjavne nie je ochotná ďalej navyšovať objem QE, čo vedie k riziku, že sa efekt Abenomiky začne vytrácať."

Neduživé americké ekonomické oživenie

Zastavenie amerického ekonomického oživenia je ďalším z veľkých rizík pre trhy. "Pochybnosti o tom, či ekonomické oživenie v USA konečne naberie tempo, pribúda. Myslíme si, že sa tak stane, ale reakcia trhu s nehnuteľnosťami na len mierny nárast hypotekárnych sadzieb v poslednom roku je znepokojujúco veľká," upozorňuje Perkins.

V súlade s praxou posledných niekoľkých rokov by sa dalo očakávať zvýšenie stimulácie hospodárstva zo strany Fedu. Centrálna banka má ale v súčasnosti opačný cieľ, a síce kvantitatívne uvoľňovanie postupne ukončiť. Dodatočný stimul tak možno očakávať podľa Perkinsa len ťažko.

Spomalenie rastu a problémy vo finančnom sektore v Číne

"Očakávame pretrvávajúce spomalenie v Číne a postupnú eskalácii pnutia vo finančnom sektore. Po piatich rokoch úverovo ťahaných investícií sa ekonomika môže zrútiť prekvapivo rýchlo," strachuje sa ekonóm.

Problémy na trhu nehnuteľností druhej najväčšej ekonomiky sveta, sa v posledných mesiacoch prehlbujú. Ceny bývania padajú predovšetkým v mestách, ktoré nie sú hlavnými centrami, v dôsledku prebytočných kapacít. "Sú to riziká, ktoré vieme pomenovať. Potom sú tu ale aj ďalšie, neznáme riziká plynúce z neznámeho," varuje Perkins. "Napríklad nikto nevie, čo sa stane na Ukrajine. Rovnako ako obrana britského tímu na majstrovstvách sveta, môže byť aj finančný systém možno krehkejší, než si myslíme," doplnil.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy