Slovenskí prvovýrobcovia mlieka dlhodobo podnikajú so stratou

Cena surového kravského mlieka je na Slovensku v priemere 35 centov za kilogram a náklady na jeho výrobu prevyšujú 40 centov. Slovenskí prvovýrobcovia mlieka dostávajú za surovinu v priemere až o 4 centy na kilogram menej ako ich európski kolegovia. Úroveň ich podpory je tiež oveľa nižšia.
Dlhodobo nepriaznivá situácia sa podľa riaditeľky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margity Štefánikovej odrazila aj na ekonomických výsledkoch podnikov, na poklese počtu dojníc a nižšej produkcii mlieka.
„Za posledných šesť rokov prvovýrobcovia mlieka dosiahli celkové straty vyše 300 miliónov eur. V súčasnosti je na Slovensku 530 prvovýrobcov mlieka – chovateľov dojníc, ktorí dodávajú surové kravské mlieko na jeho ďalšie spracovanie na mliečne výrobky. O tom, že hlavne posledné roky to nemajú ľahké, svedčí aj fakt, že od vstupu SR do EÚ sa ich počet znížil o viac ako 200 podnikov,“ upozornila Štefániková. Jedným z východísk z tejto nepriaznivej situácie je podľa nej zvýšenie podpory, ku ktorému sa momentálne pristupuje.
Na Slovensku 25 väčších mliekarenských podnikov spracováva vyše 90 % kravského mlieka vyrobeného na farmách. „Máme ale ešte cez 200 fariem a malých podnikov, ktoré spracovávajú ovčie a kravské mlieko,“ doplnila generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Jana Planková. „Slovenský mliekarenský sektor má v potravinárskom priemysle významné postavenie, keďže jeho podiel na celkovej potravinárskej výrobe je vyše 18 %,“ konštatovala.
Veľké mliekarenské podniky zamestnávajú takmer 3000 pracovníkov a ich tržby dosahujú asi 600 miliónov eur ročne.
„Zlepšenie situácie majú v rukách hlavne slovenskí spotrebitelia. Oni rozhodujú o tom, či v ich nákupnom košíku skončí slovenský, alebo zahraničný mliečny výrobok,“ vyzvala Štefániková.

Súvisiace články

Aktuálne správy