Napätie v Líbyii a na Ukrajine udržuje cenu ropy WTI nad 102 USD/barel

Cena americkej ropy sa drží nad úrovňou 102 USD za barel (159 litrov), nad ktorou ju udržuje pokračujúce napätie v Líbyi a na Ukrajine. Investori zároveň čakajú na dnešné a stredajšie (21. 5.) informácie z USA o stave ropných zásob. Informovala o tom agentúra AP.
Napätie na trhoch udržuje ako situácia na Ukrajine, tak najnovšie Líbya, kde samozvaná Líbyjská národná armáda pod vedením bývalého povstaleckého generála Chalífu Haftára cez víkend zaútočila na budovu parlamentu v Tripolise. Podľa Haftára je práve parlament zodpovedný za súčasnú krízu v krajine, nakoľko zabezpečuje ochranu extrémistickým skupinám. Napätie neklesá ani na Ukrajine, kde sa blíži termín predčasných prezidentských volieb, no Rusko upozornilo, že v prípade pokračovania násilností môže ich konanie krízu ešte prehĺbiť.
Medzitým trhy vyčkávajú na správy z amerického energetického trhu. Americký ropný inštitút by mal dnes zverejniť správu o vývoji zásob ropy za minulý týždeň a americké ministerstvo energetiky zverejní svoju správu v stredu 21. mája. Analytici počítajú s tým, že zásoby ropy za minulý týždeň klesli, no zásoby benzínu zaznamenali rast.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe o tri centy na 102,64 USD (74,91 eura) za barel. Cena aktívnejšie obchodovanej ropy s júlovým kontraktom sa zvýšila o dva centy na 102,13 USD/barel.
Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s júlovým kontraktom klesla o štyri centy na 109,33 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy