Rakúske investície v regióne SVE výrazne klesli

Do krajín strednej, východnej a južnej Európy prišli v roku 2013 z Rakúska priame zahraničné investície v objeme 1,5 mld. eur, čo bolo najmenej od roku 1999

Rakúske investície vo východnej a strednej Európe (SVE) zaznamenali vlani dramatický prepad. Objem priamych zahraničných investícii (PZI) v krajinách strednej, východnej a južnej Európy klesol na 1,5 mld. eur a prepadol sa tak najhlbšie od roku 1999. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila v utorok rakúska centrálna banka (OeNB). Medzi desiatimi najatraktívnejšími krajinami pre rakúskych investorov sa v roku 2013 v rámci regiónu udržali iba Chorvátsko, Česká republika a Srbsko.

Zahraniční investori vlani z Rakúska stiahli 100 mil. eur, čo však bolo výrazne menej ako v roku 2012. Prebytok bežného účtu platobnej bilancie v roku 2013 vzrástol na 8,5 mld. eur z úrovne 7,3 mld. eur. Domáci export služieb, najmä s vysokým podielom technológií, bol vlani úspešný ako nikdy predtým a rakúske turistické odvetvie zaznamenalo s čistými príjmami 7,5 mld. eur „najvýnosnejší rok v dejinách“, uviedla ďalej OeNB.

Súvisiace články

Aktuálne správy