Credit Suisse zaplatí v USA pokutu 2,5 mld. v USD

Švajčiarska banka sa v rámci mimosúdneho urovnania priznala, že americkým klientom pomohla pred tamojšími daňovými úradmi zatajiť 10 až 12 mld. USD

Švajčiarska banka Credit Suisse zaplatí americkým úradom pokutu 2,5 mld. USD za to, že v USA napomáhala daňovým únikom. Informoval o tom v pondelok americký generálny prokurátor Eric Holder. Credit Suisse označil za najväčšiu banku, ktorá za posledných 20 rokov priznala v USA vinu v trestnoprávnom konaní. To dokazuje, že žiadna finančná inštitúcia, bez ohľadu na svoju veľkosť alebo globálny dosah, nestojí nad zákonom, zdôraznil Holder. V rámci dohody o mimosúdnom urovnaní sa banka priznala, že zhruba 22 tis. americkým klientom pomáhala pred daňovými úradmi v USA zatajiť 10 až 12 mld. USD.

Švajčiarsky úrad pre reguláciu finančných trhov (FINMA) v utorok konštatoval, že Credit Suisse porušila domáce zákony, keď nezabezpečila primeranú kontrolu svojich privátnych bankárov, ktorí pracovali s americkými klientmi. Vyšetrovanie však podľa úradu nepreukázalo, že vedenie banky malo informácie o konkrétnych pochybeniach.

(1 EUR = 1,3715 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy