Spev vtákov a počet práčok sú lepšie ukazovatele než HDP

, ČTK Foto: SITA

Spievajúce vtáky, počet práčok či dostupnosť lízaniek môžu byť lepším ukazovateľom prosperity spoločnosti, než výška hrubého domáceho produktu. Aspoň to tvrdia vedci z Univerzity OSN, ktorí výpovednú hodnotu HDP skúmali.

Podľa nich je v mnohých prípadoch tento ekonomický ukazovateľ príliš zastaraný a postihuje len malú časť reality – tú vraj ďaleko lepšie ilustrujú potrebné údaje o váhe novorodencov, priemerný počet hodín spánku či množstvo ľudí s okuliarmi, napísal denník The Times.

Výskumníci "tvrdé" ekonomické dáta nijako nezatracujú, tvrdia ale, že kondíciu ekonomiky a stav spoločnosti neodrážajú presne. Ak by vraj politici a ďalší odborníci mali k dispozícii aj ďalšie údaje, dokázali by si urobiť oveľa ucelenejší obrázok.

"Keď sa zákonodarcovia sústredia len na hromadné ukazovatele ako meradlo úspešnosti danej spoločnosti, potom im, zdá sa, často unikajú tie najvýznamnejšie a najjednoduchšie symptómy. Niečo tak jednoduché, ako je ranný vtáčí spev, môže ekonomickým prepočtom dať ďalší rozmer. Odhaľuje totiž mnohé o stave životného prostredia, o miere znečistenia, zmenách klímy či biodiverzite," myslí si vedúci vedeckého tímu Anantha Duraiappah.

Podobné je to aj s ďalšími zdanlivo bezvýznamnými údajmi. Počet práčok napríklad ukáže, koľko ľudí má prístup k elektrine a vode, a koľko ľudí tým pádom ušetrí každý týždeň niekoľko hodín času, kedy môže robiť niečo produktívnejšie. "Človek, ktorý vyťahuje bielizeň z práčky, je na tom oveľa lepšie ako veľká časť svetovej populácie. Práčku majú len dve zo siedmich miliárd obyvateľov planéty," pripomína Duraiappah.

Dostupnosť okuliarov zase znamená úspešnejších a vzdelanejších obyvateľov, pretože deti s chybami zraku majú rovnaké šance ako ich zdraví spolužiaci. Z veľkosti hlúčikov dievčat pred školou sa zase dá usudzovať, či populácia bude rásť alebo sa naopak zmenšovať. Dievčatá, ktoré dosiahnu vyššieho stupňa vzdelania, sa totiž vydávajú v priemere o štyri roky neskôr a majú o 2,2 dieťaťa menej. Každý ďalší rok v škole zdvihne ich budúci plat o 25 percent, uvádzajú odborníci.

Na výkon hospodárstva však majú podľa nich vplyv aj ďalšie ukazovatele, ktoré sa už väčšinou ani merať nedajú. Napríklad počet úsmevov, prejavy láskavosti či dostupnosť lízaniek.

Súvisiace články

Aktuálne správy