Muž „kusnutý“ bankomatom: Chcel som si len zobrať peniaze!

, PC;lad Foto:SITA

V Nemecku pred niekoľkými mesiacmi bankomat "trošku" pohrýzol človeka do prsta, keď sa snažil dostať k svojim peniazom. Z prípadu bol nakoniec súd, ale zdá sa, že na vine bola obeť.

Zaujímavý prípad bol nedávno publikovaný v nemeckej tlači. Starší pán vo veku 62 rokov si chcel vybrať peniaze z bankomatu na predmestí Dortmundu, ale výdajná štrbina sa náhle uzavrela a mužovi zlomila prst. Správy hovoria o technickom probléme, pretože bankomat vysunul bankovku len do polovice, takže nešťastný klient bol nútený siahnuť do stroja hlbšie. V tom momente došlo k nehode.

Pokračovanie príbehu už nabralo takmer americký scenár. Poškodený žiadal od svojej banky odškodné vo výške 5000 eur. Düsseldorfský súd ale žalobu zamietol s tým, že klient musel siahnuť priveľmi hlboko do slotu a banka nenesie zodpovednosť za nepredvídané nebezpečenstvo, ktoré môže spôsobiť inak riadne „servisovaný“ bankomat. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Ak sa pozrieme na štrbinu, cez ktorú nám na Slovensku bankomaty peniaze vydávajú, je takmer nemožné aby sa podobný prípad odohral aj u nás. Konštrukcia tejto „roletky“ berie do úvahy predovšetkým bezpečnostné hľadisko.

Už aj pri menšom náznaku odporu sa plastový prevod rozpadne a tým sa odstaví prevádzka celého stroja. Dôvodom tejto ochrany je, že ak niekto chce zneužiť bankomat na podvod tým, že do štrbiny zasiahne, znefunkční sa celý systém a dokáže sa predísť stratám. Na takéto odstavenie sa využíva celý rad snímačov, ktoré majú za úlohu kontrolovať výdajnú štrbinu bankomatu. Tým pádom sa odborníci zhodnú v názore, že nie je možné, aby bankomat niekomu zlomil prst.

Do úvahy treba brať aj skutočnosť, že peniaze sa z bankomatu podávajú smerom von, dva pásy ich posúvajú smerom ku klientovi, čiže v žiadnom prípade sa nemôže stať, že vám bankomat ruku vtiahne. Prevádzkovatelia bankomatov neodporúčajú akúkoľvek neoprávnenú manipuláciu a ak sa niekto napriek tomu snaží dostať do zariadenia, čo i len vypáčením krytu, je to  považované za vandalizmus a škodu musí uhradiť ten, kto ju spôsobil.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy