Už vám nestačia termínované vklady? Sedem rád pre začínajúcich investorov

, finparada Foto: photl

Kapitálový trh je pestrý a rozmanitý svet. Veľkú úlohu v ňom hrajú emócie a dôvera. Ťažiť z investovania dokážete aj bez dokonalej znalosti jeho fungovania, preto boli už v 18. storočí vytvorené investičné fondy, ktoré pomáhajú aj tým, ktorí sa nepotrebujú stať expertmi na investovanie, zjednodušene vstúpiť do tohto prostredia.

Ako vyťažiť to podstatné, teda vyššie zhodnotenie svojich peňazí? Dobrých rád nie je nikdy dosť, možno vám práve nasledujúcich sedem od finaparády pomôže k lepšej orientácii.

1. Investujte peniaze, ktoré vám nebudú chýbať

Do investovania by ste mali smerovať peniaze, ktoré vlastne nepotrebujete, resp. sa bez nich nejakú dobu zaobídete. Váš cieľ samozrejme je tieto prostriedky dobre zhodnotiť. Mali by ste však byť pripravení aj na možnosť, že sa vám to nepodarí, a o časť z nich prídete. Je to vhodné aj z psychologického hľadiska, pretože budete napríklad pri len dočasnom poklese kapitálových trhov pokojnejší a nebudete robiť nerozvážne kroky v podobe nevýhodných predajov. Pozor, nemusíte zvažovať len peniaze, ktoré máte k dispozícii práve teraz a uvažovať o jednorazovej investícii. Pri dodržaní určitých pravidiel môže pravidelné investovanie priniesť dokonca vyššie zhodnotenie.

2. Dá sa v prípade nutnosti rýchlo dostať k peniazom?

Doba, za ktorú sa dá dostať k investovaným prostriedkom, by síce u dlhodobejšieho zhodnocovania nemala byť tak podstatná, ale napriek tomu by ste ju mali zvážiť. Počítajte ale určite pri dĺžke investície s rokmi a nie mesiacmi. U väčšiny podielových fondov sa dostanete k hotovosti za niekoľko  dní, radšej sa o tom ale presvedčte hneď na začiatku.

3. Urobte si predstavu, koľko by ste chceli v investíciách zarobiť

Toto odporúčanie znie pre začiatočníkov v oblasti investovania asi zvláštne. Každý chce predsa zarobiť čo najviac. Lenže vyšší výnos je prakticky vždy a všade spojený s vyšším rizikom, že môžete o svoje peniaze prísť. Zvážte túto rovnicu a nechajte si u bankových poradcov vypracovať investičný dotazník. Pomocou neho zistíte, či neuprednostňujete radšej menšie zhodnotenie s nízkym rizikom straty. Aj takéto investície existujú.

4. Menové riziko je riziko aj príležitosť

Pred výberom konkrétneho fondu sa musíte rozhodnúť, v akej mene chcete investovať, pretože na trhu je výber mnohých fondov v rôznych menách. Tu zvážte okrem očakávaného vývoja na kapitálových trhoch tiež budúci kurz eura. Dá sa totiž na investícii tratiť, aj keď kapitálové trhy posilnia. Platí to ale aj naopak. Investície v inej mene môžu pri oslabení eura priniesť oveľa väčšie zhodnotenie, než ste očakávali.

5. Nezľaknite sa náhleho prepadu akcií

Jednou z vlastností kapitálového trhu je častá zmena najmä kurzu akcií, čo je pomerne značný nápor na nervy neskúseného investora. Pokúste sa na túto situáciu pripraviť aspoň teoreticky. Pred investovaním sa pozrite, ako sa vyvíjali akcie v minulosti. Ako veľké prepady kurzu nastali, a ako následne hodnota akcií vyskočila hore. Ak už potom budete tušiť, že dočasné poklesy cien nezvládnete, nie ste ten správny typ pre síce výnosnejšie, ale aj predsa len rizikovejšie investície.

6. S výberom si nechajte poradiť

Predchádzajúce kroky možno samozrejme urobiť úplne samostatne. Existuje tu však veľká šanca, že nezvážite všetko naozaj dôsledne. Nielen preto je vhodné vyhľadať investičného poradcu, ktorému budete dôverovať, a ktorý za vás všetky potrebné informácie "vytiahne" a následne odporučí, čomu by ste sa mali vyhnúť a na aké investície sa naopak zamerať. Základom je, aby ste mali širokú ponuku investičných možností, z ktorých je možné vyberať, a nechali si poradiť konkrétny fond či investíciu. Ostatne dnešné dôchodkové, alebo životné poistenie je tiež väčšinou investíciou.

7. Pre aktívne riadenie investícií potrebujete podmienky

Hoci možno plánujete, že sa priebežne nebudete investíciami príliš zaoberať, je vhodné pripraviť sa na to, že svoj ​​názor zmeníte a budete chcieť presne a včas vedieť, čo sa s vašimi peniazmi deje. Zvoľte si preto poradcu, ktorý vás bude informovať nielen o aktuálnom stave vašich investícií, ale aj očakávanom budúcom vývoji. Umožní vám rýchlo sa prispôsobiť novej situácii a nebude vám tajiť, koľko vás úprava portfólia, teda ďalšie nákupy a predaje, bude stáť.

Súvisiace články

Aktuálne správy