Deficit obchodnej bilancie USA v marci mierne klesol

Schodok zahraničnej obchodnej bilancie USA sa v marci znížil. Dôvodom je oživenie exportu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pasívne saldo obchodnej bilancie sa v marci 2014 znížilo o 3,6 % na 40,4 miliardy USD (28,97 miliardy eur), uviedlo americké ministerstvo obchodu. Rezort tiež revidoval februárový schodok na 41,9 miliardy USD z pôvodne uvádzaných 42,3 miliardy USD. Ekonómovia, oslovení agentúrou Reuters, počítali v marci s poklesom deficitu obchodnej bilancie na 40,3 miliardy USD. Po očistení od inflácie sa obchodný schodok znížil na 49,4 miliardy USD zo 49,8 miliardy USD.
Marcový deficit obchodnej bilancie bol o niečo vyšší, než predpokladala vláda vo svojom prvom odhade vývoja ekonomiky v 1. štvrťroku. To je ďalší zo signálov, že vláda zrejme v novej správe, ktorú zverejní koncom mája, reviduje svoj odhad smerom nadol. To znamená, že americká ekonomika v prvých troch mesiacoch klesla. Vláda vo svojom prvom odhade počítala s nárastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,1 %.
Údaje zverejnené minulý týždeň ukázali, že stavebné výdavky a zásoby podnikov boli v marci nižšie, než očakávala vláda vo svojom odhade vývoja HDP. Podľa expertov nové čísla signalizujú, že najväčšia svetová ekonomika v 1. kvartáli klesla asi o 0,4 %.
Trojmesačný priemer deficitu obchodnej bilancie, ktorý zmazáva volatilitu mesačných čísel, sa v marci zvýšil na 40,5 miliardy USD zo 40 miliárd USD v predchádzajúcom trojmesačnom období.
Export v marci vzrástol o 2,1 % na 193,9 miliardy USD, čo je najviac od novembra 2013. Import sa zvýšil o 1,1 % na 234,3 miliardy USD, čo je najviac za dva roky. Jedným z dôvodov bolo zdraženie dovozu ropy. Import potravín rovnako ako dovoz mimo ropu dosiahli nové rekordy.

Súvisiace články

Aktuálne správy