Medzinárodní veritelia začali ďalšiu kontrolu Cypru

Predchádzajúce návštevy inšpektorov Medzinárodného menového fondu a Európskej únie na Cypre konštatovali plnenie podmienok úverovej dohody v celkovom objeme 10 mld. eur

Predstavitelia Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) začali v utorok na Cypre už štvrtú kontrolu plnenia podmienok programu finančnej pomoci. Predchádzajúce tri návštevy konštatovali, že krajina plní opatrenia, ku ktorým sa zaviazala v rámci medzinárodnej úverovej dohody. Veritelia sa v súčasnosti zameriavajú na stav cyperských bánk, ktoré ťaží veľký podiel zlých úverov a na postup pri zavádzaní štrukturálnych reforiem.

Na podmienkach úverového programu v objeme 10 mld. eur sa dohodla vláda v Nikózii s medzinárodnými veriteľmi v marci minulého roku. Dohoda, ktorej súčasťou boli nútené konfiškácie nepoistených vkladov v dvoch najväčších cyperských bankách, zasiahla najmä finančný sektor ostrovnej krajiny. Vláda v čase schválenia programu zaviedla kontrolu kapitálu, väčšinu mimoriadnych opatrení však medzičasom zrušila.

Súvisiace články

Aktuálne správy