Chemici a farmaceuti vlani s poklesom tržieb o 5 %

Chemickému a farmaceutickému priemyslu by podľa ZCHFP pomohli systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Zväz volá najmä po znížení odvodového a daňového zaťaženia, zlepšení vymožiteľnosti práva a úprave Zákonníka práce.

Chemický a farmaceutický priemysel SR v minulom roku dosiahol tržby v bežných cenách na úrovni 10,2 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 5 %. „Zhoršenie základných ukazovateľov v tomto odvetví má niekoľko príčin. Medzi nimi je to neskončená hospodárska kríza vo svete, lacný bridlicový plyn v USA, smernice Európskej únie zvyšujúce náklady firiem a zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku v dôsledku vládnych opatrení,“ okomentoval dosiahnuté výsledky prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Roman Karlubík.

Pri celkovom celoročnom poklese bol podľa zväzu pozitívom aspoň rast o 5,1 % v pododvetviach výrobkov z gumy a plastu. Pod ten sa podpísal hlavne mierny rast výroby v slovenských automobilkách. Pozitívom bolo aj mierne zvýšenie zamestnanosti v odvetví o 0,3 %, keď počet zamestnancov dosiahol 37 348. „Ostatné pododvetvia však klesali, najviac, o približne tretinu, klesla výroba farmaceutických výrobkov a prípravkov, o viac ako pätinu výroba chemikálií a chemických výrobkov. Najväčší pokles zaznamenal subsektor plasty v primárnej forme, až o 49 %,“ dodal Karlubík.

Chemickému a farmaceutickému priemyslu by podľa neho pomohli systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Zväz volá najmä po znížení odvodového a daňového zaťaženia, zlepšení vymožiteľnosti práva a úprave Zákonníka práce. „Na druhej strane oceňujeme postoj vlády podporujúci slovenský priemysel proti nezmyselne prísnym environmentálnym opatreniam a víziám EÚ v oblasti emisií. Tie prichádzajú v čase, keď celosvetovo nepanuje zhoda v oblasti dodržiavania Kjótskeho protokolu, a tak tieto vízie o nulovej intolerancii v EÚ, bez ich celosvetového presadenia, by nielenže nemali význam, ale ďalej by zhoršili konkurencieschopnosť európskeho priemyslu,“ uzavrel Karlubík.

Výroba chemikálií a chemických výrobkov patrí v rámci spracovateľského priemyslu medzi strategické odvetvia v slovenskom priemysle. Na celkovej produkcii priemyselnej výroby Slovenska sa podieľa 18,5 %. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá, pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. V odvetví chémie a farmácie na Slovensku prevažujú malé a stredné firmy. Ku koncu roka 2012 tu podnikalo 234 firiem s viac ako 20 zamestnancami. Vlani sa v nich zvýšila zamestnanosť na 37 348 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy