Záujemca o úver by mal jednotlivé ponuky bánk pozorne porovnávať

Ak si niekto potrebuje kúpiť nové auto, zrekonštruovať bývanie alebo vybaviť domácnosť, najrýchlejší spôsob, ako získať peniaze, je úver.

Ak si niekto potrebuje kúpiť nové auto, zrekonštruovať bývanie alebo vybaviť domácnosť, najrýchlejší spôsob, ako získať peniaze, je úver. Ponuka úverov na trhu je však široká, preto by si záujemca mal hľadať jednoduchú a zrozumiteľnú, ktorá splní všetky jeho kritériá.
Ako sa v úveroch orientovať a čo by mal záujemca oň zobrať do úvahy, radí Angelika Farkašová, špecialistka na úvery z Poštovej banky: "Výška úrokovej sadzby je jedným z hlavných parametrov, podľa ktorého by sa mal úver vyberať. Samozrejme, čím nižší, tým lepší. Treba si však dať pozor na to, za akých podmienok môžete úrok získať. Niekedy je podmienený výškou úveru, prípadne aktívnym využívaním bežného účtu alebo iných produktov, či pri vyšších sumách aj založením nehnuteľnosti."
Pri výbere úveru treba zohľadniť aj poplatky za jeho poskytnutie i spracovanie. Ide pritom aj o stovky eur. Niektoré banky odpúšťajú časť alebo celý poplatok, ale len svojim verným klientom. Nájde sa však aj pár bánk, ktoré takého poplatky neúčtujú vôbec. Náklady na plánovaný nákup či rekonštrukciu si tak možno efektívne znížiť.
Vo všeobecnosti platí, že čím je banka bližšie, tým bude pre záujemcu jednoduchšie riešiť všetky záležitosti spojené s pôžičkou, a to nielen na začiatku, ale aj počas celého splácania.
Ak sa už človek rozhodne požiadať o úver, peniaze väčšinou potrebuje čo najrýchlejšie. Niektoré banky úver dokážu schváliť už za niekoľko minút. Peniaze na účte tak môžu byť o pár hodín.

Súvisiace články

Aktuálne správy