Buffett mení názor na dane: Nezaplatím osobne ani o cent viac, ako musím!

, ČTK Foto: SITA

Buffett v roku 2012 navrhol, aby bohatí odvádzali zo svojich príjmov na daniach najmenej 30 percent, a Obama jeho myšlienku prevzal ako jedno z hlavných hesiel svojej predvolebnej kampane. Dnes už chce Buffett odvádzať na daniach čo najmenej.

Preslávený miliardár a investor a obľúbený daňový poradca amerického prezidenta Baracka Obamu Warren Buffett svoje pravidlo pre zvýšenie zdanenia bohatých upravil pre seba a svoju firmu do podoby "platiť na daniach čo najmenej ". Po víkendovom zhromaždení akcionárov Buffettovej spoločnosti Berkshire Hathaway v Nebraske to napísal ekonomický denník The Wall Street Journal.

Je fascinujúce počuť, ako Buffett vysvetľuje, že jeho skutočné daňové pravidlo znie platiť tak málo, ako je to len možné, píše WSJ. "Nezaplatím osobne ani o cent viac, ako musím, a nebudeme platiť ani o cent viac na firemných daniach, ako musíme," povedal Buffett minulý týždeň časopisu Fortune.

Miliardár nielenže stráži, aby neplatil nič navyše, ale netají sa ani tým, že sa aktívne usiluje o zníženie daňovej záťaže svojej firmy, z ktorých ziskov jemu a jeho investorom plynú príjmy. "Urobím všetko, čo je v zásade zo zákona možné, aby som znížil daňovú sadzbu Berkshire," povedal.

V záujme zníženia daňového zaťaženia je pritom Buffett ochotný investovať aj do vecí, ktoré inak ekonomicky a investične nedávajú zmysel, napríklad do vládou dotovanej veternej energie. "Ak postavíme veľa veterných fariem, dostaneme daňovú úľavu. To je jediný dôvod na ich výstavbu. Bez daňovej úľavy nemajú žiadny zmysel," povedal Buffett.

Buffett tým podľa denníka priznáva, že kvôli politicky motivovanému zvýhodneniu veternej energie jeho spoločnosť investuje svoje vzácne zdroje ekonomicky neúčelne. Berkshire a jej hlavní akcionári dostanú daňovú úľavu a federálna vláda bude mať kvôli tomu menej príjmov, čo si musí vynahradiť zvýšením daňových sadzieb miliónom ostatných Američanov, ktorí na tom nie sú zďaleka tak dobre ako Buffett.

Podľa denníka to je presne ten druh daňového protežovania bohatých, ktoré chcel obmedziť Obamov súper Mitt Romney a ktoré chcú ukončiť tí, ktorí v ​​USA presadzujú daňovej reformy. "Škoda, že pán Buffett sa o toto pravidlo nepodelil s voličmi v roku 2012," uzatvára denník.

Súvisiace články

Aktuálne správy