Príjmy nemeckej spolkovej vlády a spolkových krajín budú rásť

Nemecká spolková vláda a spolkové krajiny by mohli podľa odhadu spolkového ministerstva financií v tomto roku dosiahnuť vyššie príjmy o 2,5 miliardy eur, než ich očakávajú. Rakúsky denník Die Presse uviedol, že to bude výsledok dobrej konjunktúry v najväčšej ekonomike Európy, ale aj poklesu nezamestnanosti a s ňou spojených sociálnych výdavkov. Ďalším faktorom zostáva mzdový vývoj. Ak sa totiž mzdy v krajine zvýšia o 1 %, príjem štátu sa v dôsledku daňovej progresie zvyšuje o 1,9 %.
Ak sa nič podstatné nestane, čo by zvrátilo doterajší vývoj, v ďalších rokoch sa rozpočtové príjmy spolkovej vlády a spolkových krajín budú ešte rýchlejšie zvyšovať. Na budúci rok by mal byť prírastok o 6 miliárd eur vyšší, než je súčasná prognóza a v roku 2018 by mali vzrásť o vyše 10 miliárd eur.
Daňové príjmy spolku a nemeckých krajín tento rok zrejme dosiahnu 643 miliárd eur a na budúci rok 670 miliárd eur. V roku 2018 sa ich odhad blíži k 731,5 miliarde eur.
Rast rozpočtových príjmov vytvorí spolkovej vláde priestor na korektúry v jej daňovej a investičnej politike. V krajine sa už dlhšie diskutuje o zmiernení daňovej progresie vyšších príjmových skupín a o nevyhnutnosti ďalších investícií do dopravnej infraštruktúry a vzdelávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy