MMF očakáva v tomto roku pokles ukrajinskej ekonomiky o 5 %

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že ukrajinská ekonomika klesne tento rok výraznejšie, než očakáva ukrajinská vláda. Neskôr by však ekonomika mohla začať zaznamenávať postupný rast. Informovali o tom agentúra Ukrinform a server kyivpost.com.
Podľa prognózy MMF, ktorú fond zverejnil po zasadnutí svojej výkonnej rady, reálny hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesne tento rok zhruba o 5 %, zatiaľ čo ukrajinské ministerstvo hospodárstva počíta s poklesom ekonomiky tento rok o 3 %.
V strednodobom horizonte by sa však situácia na Ukrajine mala zlepšiť. MMF očakáva, že reálny HDP v roku 2015 vzrastie na 2 % a neskôr by sa mal zvýšiť zhruba na 4 %. V dôsledku obnovenej konkurencie MMF ráta s rastom exportu v rokoch 2015 a 2016 ročne viac než o 6 %.
Miera inflácie by sa mala dočasne prudko zvýšiť (do konca tohto roka by mohla dosiahnuť 16 %) v reakcii na pokles kurzu národnej meny a zvýšenie cien energií. Do konca roku 2016 však fond predpokladá zníženie zhruba na 6 %.
Práve s cieľom získať pomoc od MMF ukrajinská vláda prijala viaceré nepopulárne opatrenia, medzi nimi aj prudké zvýšenie ceny plynu pre domácnosti. To bola jedna z podmienok fondu. Cena plynu sa tak od dnešného dňa zvyšuje o 40 %.
Výkonná rada fondu medzitým v stredu (30. 4.) schválila dvojročný úver pre Ukrajinu vo výške 17 miliárd USD (12,27 miliardy eur). Prvú tranžu v hodnote takmer 3,2 miliardy USD by mal Kyjev získať v najbližšom období.

Súvisiace články

Aktuálne správy