Slabý rast ekonomiky USA stlačil cenu ropy WTI pod 100 USD za barel

Cena americkej ropy WTI zaznamenala na záver stredajšieho (30. 4.) obchodovania pokles pod 100 USD za barel (159 litrov), prvý pokles pod túto hranicu za tri týždne. Dôvodom boli informácie z USA, že rast americkej ekonomiky v prvom kvartáli sa takmer zastavil a navyše, zásoby ropy v krajine vzrástli na rekordnú úroveň. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že ekonomika USA vzrástla v 1. kvartáli 2014 medziročne len o 0,1 %, keď ekonomickú aktivitu do veľkej miery ovplyvnilo mimoriadne nepriaznivé počasie v zimných mesiacoch. Prudké spomalenie rastu, aj keď výraznejšie, než sa pôvodne čakalo, je však pravdepodobne len dočasné, keďže s nástupom teplejších mesiacov sa situácia v ekonomike začala zlepšovať.
Informáciu ministerstva obchodu ale následne doplnila správa amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli o 1,7 milióna barelov. Aj keď bol rast slabší, ako očakávali analytici, celkový objem zásob dosiahol rekordných 399,4 milióna barelov. Okrem toho zásoby benzínu vzrástli o 1,6 milióna barelov, pričom ekonómovia počítali s ich poklesom.
V reakcii na tieto informácie cena ropy WTI s dodávkou v júni klesla v stredu na záver obchodovania v New Yorku o 1,54 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 99,74 USD (72,01 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, poklesla o 91 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 108,07 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy