Európske úrady podrobia banky v EÚ najtvrdším testom v histórii

Európske úrady podrobia banky v Európskej únii (EÚ) najtvrdším záťažových testom v histórii bloku. Budú skúmať, ako by zvládli strmý pokles akcií a akciových trhov aj prudký pád ekonomiky. Cieľom testov je obnoviť dôveru v európske banky, ktoré museli počas predchádzajúcej krízy zachraňovať daňoví poplatníci. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Európsky úrad pre bankový dohľad (EBA) dnes oznámil, že podrobí záťažovým skúškam celkovo 124 bánk v celej EÚ. Bude skúmať, či majú dostatok kapitálu, aby „prežili“ súbeh viacerých veľmi negatívnych udalostí. Výsledky testu zverejní úrad v októbri.
Európske banky tak musia dokázať, že majú vytvorené dostatočné rezervy, aby zvládli kumulovaný pokles ekonomiky v rokoch 2014 – 2016 o 2,1 %. Presnejšie, „najhorší“ scenár počíta tento rok s poklesom ekonomiky o 0,7 %, namiesto očakávaného rastu o 1,5 %, a na budúci rok s jeho znížením o ďalších 1,5 % a nie s expanziou o 2 %. To je oveľa strmší pád ako pri predchádzajúcom teste, keď EBAS zisťoval odolnosť bánk voči poklesu ekonomiky o 0,4 %.
Takýto strmý pád hospodárstva bude mať za následok nárast nezamestnanosti v EÚ, ktorá sa podľa záťažových testov zvýši na 13 % a prepad cien domov, a to v priemere 20 %. Banky tak znova zaplavia zlé, nesplácané úvery.
Okrem toho EÚ podrobí separátnym testom aj európske poisťovne. Je to reakcia na kritiku trhov, podľa ktorých únia nedokáže počas finančnej krízy reagovať na problémy s takou silou ako USA.
Banky, ktoré testom neprejdú, dostanú čas na zvýšenie kapitálových rezerv. Potrebné financie budú musieť získať buď od investorov, alebo znížením dividend, či z predaja svojich aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy