Nezaradení poslanci navrhujú zaviesť minimálny dôchodok 300 eur

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR navrhujú zaviesť inštitút minimálneho dôchodku do zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Nárok naň by mali mať ľudia, ktorí boli dôchodkovo poistení aspoň 40 rokov. Poslanci navrhujú výšku minimálneho dôchodku pre jednotlivca v sume 300 eur a 500 eur pre dvojicu.
Poslanci navrhujú jasné zadefinovanie minimálneho dôchodkového príjmu ako samostatnú kategóriu v zákone o pomoci v hmotnej núdzi. Má byť pre ľudí, ktorí odpracovali veľa rokov, hoci aj za nízku mzdu. „Myslíme si, že táto záchranná sieť by mala byť diferencovaná pre ľudí podľa toho, koľko rokov odpracovali. V prípade, že majú občania odpracovaných menej ako 40 rokov, navrhujeme, aby za každý rok, o ktorý človek pracuje menej, sa mu odpočítalo jedno percento z tohto nároku,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii poslanec Miroslav Beblavý.
Podľa poslancov je prijatie tohto návrhu potrebné, pretože po 1. januári 2014 musia dôchodcovia na získanie minimálneho dôchodkového príjmu preukazovať náklady na bývanie. „Ak chcú dôchodcovia dosiahnuť a získať minimálny dôchodkový príjem, musia zložitým spôsobom preukazovať náklady na bývanie. Ak sa im to nepodarí, tak prídu o 50 až 90 eur mesačne. Pre mnohých z týchto ľudí je to veľmi významná suma,“ zdôvodnil poslanec NR SR Radoslav Procházka. Podľa jeho slov tento systém využívalo ešte v minulom roku viac ako 16.000 dôchodcov, dnes je ich menej ako polovica.
Počet dôchodcov v sociálnej núdzi pritom podľa poslancov stúpa. „Len v meste Martin je predpoklad, že dávky, ktoré sa občanom vyplatili za celý kalendárny rok, vyplatíme v tomto roku už v prvom polroku. Ak chceme zvýšiť kvalitu života dôchodcov, je povinnosťou štátu garantovať najnižší dôchodok,“ myslí si poslanec a primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar (nezaradený).

Súvisiace články

Aktuálne správy