Maďarsko nebude pre rozšírenie JE v Paksi stavať priehradu na Dunaji

V súvislosti s plánovaným rozširovaním jadrovej elektrárne v Paksi Maďarsko neráta s výstavbou vodného stupňa na Dunaji. Uviedla to ministerka národného rozvoja Zsuzsa Némethová v reakcii na otázku poslankyne ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélovej.
Podľa agentúry MTI ministerka v liste zverejnenom na internetovej stránke parlamentu napísala, že chladiacu vodu potrebnú pre elektráreň zabezpečuje v súčasnosti kanál s dĺžkou 1,4 kilometra, ktorý kvôli novým dvom blokom elektrárne rozšíria a prehĺbia.
Nové a pôvodné bloky budú spolu vyrábať energiu päť až šesť rokov, v tomto období bude potrebný dvoj- až trojnásobne vyšší objem chladiacej vody. Po odstavení starých blokov bude potrebný 1,3-násobok terajšieho objemu chladiacej vody.
Rusko a Maďarsko podpísali 1. apríla medzivládnu dohodu o pôžičke 10 miliárd eur určených na výstavbu dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Paksi. Ruská vláda schválila návrh dohody 10. marca.
Dohodu o spolupráci pri mierovom využití atómovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Súvisiace články

Aktuálne správy