Nové testy bánk v Európe: Prepad cien domov a akcií o pätinu aj prudké znehodnotenie mien

, patria Foto: SITA

Európska banková asociácia odhalila kontúry doteraz najtvrdších testov bánk v Európskej únii. Tie sa v záťažovom scenári budú musieť popasovať s prepadom cien domov či akcií rádovo o pätinu, prudkým znehodnotením niektorých mien aj vyhrotením u hypoték. Ráta sa s ďalším rastom nezamestnanosti aj negatívnym vývojom celej ekonomiky.

EBA bude testovať celkom 124 bánk z 28 členských krajín Európskej únie v snahe zistiť, či majú dostatok kapitálu pre prípad vypuknutia krízy. Výsledky týchto testov majú byť podľa terajšieho plánu zverejnené v októbri tohto roka. Medzi testovanými bankami sú okrem iného materské spoločnosti niektorých slovenských finančných inštitúcií.

EBA už pred časom oznámila, že k úspešnému absolvovaniu testov budú musieť banky v rámci trojročného krízového scenára udržať ukazovateľ kapitálovej primeranosti nad úrovňou 5,5 percenta. Ukazovateľ vyjadruje pomer objemu kvalitného kapitálu k celkovým aktívam banky. U predchádzajúcich záťažových testov z roku 2011 bolo minimum stanovené na päť percent.

Banky v Európskej únii budú musieť v novom scenári záťažových testov podľa EBA potvrdiť, že odolajú podmienkam 21,2 % poklesu cien domov, prepadu cien akcií o 19,2 % v horizonte troch rokov, 14,7 % poklesu cien u komerčných nehnuteľností či rastom nezamestnanosti na horizonte rokov 2014 až 2016 nad úroveň 13 percent pri nesplnení cieľa, vytýčeného Európskou komisiou, na kumulovaný rast európskej ekonomiky o 7 percent v rokoch 2014 až 2016. Banky budú musieť v rámci nového trojročného scenára záťažových testov preukázať, že by sa zvládli vysporiadať s kumulovaným hospodárskym poklesom o 2,1 percenta. V skorších scenároch pritom predstavoval hospodársky pokles iba 0,4 percenta. U poľského zlotého či maďarského forintu záťažový scenár pracuje s prepadom hodnoty lokálnej meny o štvrtinu.

Niektoré európske banky sa už snaží posilniť svoj ​​kapitál, aby sa vyhli problémom, spojeným s prípadným neúspechom v záťažových testoch. Bankám, ktoré testami neprejdú, stanoví EBA lehotu na doplnenie potrebného kapitálu.

Nové sídlo pre vedenie ECB vo Frankfurte nad Mohanom
Európska centrálna banka prevezme od novembra tohto roku dohľad nad približne 130 bankami z eurozóny, ktoré možno považovať za "systémovo dôležité". Aj v súvislosti tohto kroku dochádza na doteraz najprísnejšie testovanie bánk, keď testy, najmä z roku 2011, boli tvrdo kritizované za zlyhanie či neodhalenie skutočných problémov a nestability bánk. Vtedajší "záťažový scenár" neskoršiu realitu prekonal. Už v roku 2012 odporučila EBA európsky bankám navýšiť kapitál o rádovo 200 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy