Vo firme Blika hrozí pre odpojenú elektrinu prepúšťanie

Prepúšťanie hrozí 70 pracovníkom firmy Blika, ktorá je jediným investorom v priemyselnom parku v Trebišove. Mesto Trebišov ako nájomca totiž nemá možnosť bez súhlasu vlastníka areálu priemyselného parku - spoločnosti Priemyselný park Trebišov (PPTV), s.r.o , zabezpečiť pre firmu Blika napojenie elektriny z inej ako existujúcej trafostanice.

Prepúšťanie hrozí 70 pracovníkom firmy Blika, ktorá je jediným investorom v priemyselnom parku v Trebišove. Mesto Trebišov ako nájomca totiž nemá možnosť bez súhlasu vlastníka areálu priemyselného parku – spoločnosti Priemyselný park Trebišov (PPTV), s.r.o , zabezpečiť pre firmu Blika napojenie elektriny z inej ako existujúcej trafostanice. "Všetky žiadosti o súčinnosť v tejto veci vlastník od roku 2010 vytrvalo odmieta a tak nebolo v možnostiach mesta zabrániť odpojeniu trafostanice v priemyselnom parku,“ povedal Radovan Jílek z kancelárie primátora mesta Trebišov. Firma, ktorá sa zaoberá výrobou kovového nábytku, pracuje v obmedzenom režime a dodávku elektriny si zabezpečila cez generátor.

 

Podľa vlastníka priemyselného parku PPTV Blika využíva trafostanicu neoprávnene. Firma dánskeho investora naopak tvrdí, že si plní všetky zmluvné povinnosti voči mestu Trebišov ako nájomcovi areálu priemyselného parku ako aj voči dodávateľovi elektrickej energie. Takýto spor vypukol aj v roku 2010, keď súd vydal predbežné opatrenie, že Blika môže odoberať elektrinu z jediného transformátora ako existujúceho napájacieho bodu. Opatrenie platilo do 26. apríla tohto roku.

Ako informoval Jílek, spoločnosť Blika sídli v priemyselnom parku na základe podnájomnej zmluvy s mestom. Súčasťou zmluvných povinností mesta nie je povinnosť zabezpečiť dodávky elektrickej energie, ani iných médií, iba technické body napojenia týchto médií. Jílek tvrdí, že tohto zmluvného stavu si Blika bola pri vstupe do priemyselného parku vedomá a akceptovala ho, čoho dôkazom je skutočnosť, že od 1. mája 2007 do 31. decembra 2009 Blika nakupovala elektrickú energiu od vybraného dodávateľa, pričom mestom poskytnutý bod napojenia elektrickej energie spoľahlivo fungoval. Bod napojenia od mesta mala Blika k dispozícii aj v rokoch 2010 – 2014, keď pri odbere elektrickej energie používala trafostanicu na základe predbežného opatrenia súdu. Dodal, že spoločnosť PPTV, s.r.o., ako vlastník a prenajímateľ areálu priemyselného parku zabezpečila mimo vykonávacieho projektu priemyselného parku železobetónovú kioskovú nadzemnú časť trafostanice, ktorú mesto ani nefinancovalo, ani nekolaudovalo. Podľa vyjadrení spoločnosti PPTV ako aj spoločnosti Blika pre médiá kauza zrejme opäť skončí na súde.

Mesto Trebišov si prenajalo od súkromnej firmy pozemky a získalo na vybudovanie priemyselného parku štátnu dotáciu 5,31 milióna eur. Blika prišla na Slovensko v roku 2007. V súčasnosti zamestnáva pri výrobe dielenských skriniek a kovového nábytku vyše 70

Súvisiace články

Aktuálne správy