ZSSK Cargo musí vypísať novú súťaž na hasičov

Minister dopravy Ján Počiatek po kontrole obstarávania služieb hasičov v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia rozhodol o tom, že musí uskutočniť novú súťaž. Ministerstvo má výhrady k časovej tiesni, do ktorej sa spoločnosť dostala sčasti aj administratívnymi chybami vlastných zamestnancov.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) musí vypísať novú súťaž na protipožiarnu ochranu vo svojom areáli v Čiernej nad Tisou. Rozhodol o tom minister dopravy Ján Počiatek na základe kontroly obstarávania služieb hasičov, ktoré spoločnosť vykonala bez riadnej súťaže. „Ministerská kontrola má výhrady k časovej tiesni, do ktorej sa Cargo dostalo. Tá totiž bola spôsobená sčasti aj administratívnymi chybami pracovníkov Carga. Preto minister vydal príkaz na zopakovanie súťaže,“ informoval v utorok rezortný hovorca Martin Kóňa.

Ak nové verejné obstarávanie vygeneruje ešte nižšiu cenu, bude podľa ministerstva dopravy podpísaná nová zmluva s víťazným uchádzačom. Kontrola nezistila nehospodárne nakladanie s prostriedkami. „Zmluvná cena je výrazne lacnejšia, ako za túto službu platilo Cargo v minulosti a zodpovedá mzdovým a iným nevyhnutným nákladom, ktoré poskytovateľ služby má na základe požiadaviek hasičského zboru,“ dodal

Štátny železničný nákladný dopravca zadal zákazku na protipožiarnu ochranu ružomberskej firme Safirs, s.r.o. cez rokovacie konanie bez výzvy na súťaž. Za službu chcel počas dvanástich mesiacov s opciou na ďalšie rovnaké obdobie zaplatiť spolu 880,13 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom predpokladaná cena bola 898 tis. eur. ZSSK Cargo odmietla akékoľvek podozrenia z klientelizmu pri zadávaní zákazky. Spoločnosť tvrdila, že sa nie vlastnou vinou v tejto veci dostala do časovej tiesne, keď jej Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v decembri 2013 vypovedali zmluvu o prevádzkovaní závodných hasičských staníc k 31. marcu tohto roka.

ZSSK Cargo si dala vypracovať analýzy nebezpečenstiev vzniku požiarov v Žiline, vo Zvolene a v Čiernej nad Tisou, kde jej predtým zabezpečovali hasičov ŽSR. Z analýz vyplynulo, že v Žiline a vo Zvolene spoločnosť nemusí prevádzkovať závodný hasičský útvar. V Čiernej nad Tisou ho však mať musí v počte 24 hasičov s veliteľom a príslušnou technikou. O zabezpečení závodných hasičských útvarov externými firmami mimo ŽSR neformálne rokovala ZSSK Cargo na jar 2013 s viacerými poskytovateľmi (Falck, Livonec, G4S, Safirs).

„Jediná spoločnosť, ktorá bola schopná zaslať nám v tom čase cenovú ponuku na základe našej špecifikácie a prejavovala záujem túto službu nám poskytovať, bola Safirs. Preto, keď sme sa dostali v tomto roku do časovej tiesne, priamo sme oslovili Safirs s vedomím, že požadovanú službu dokáže zabezpečiť v požadovanom termíne a výhodnej cene,“ informoval v pondelok agentúru SITA hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda.

Súvisiace články

Aktuálne správy