Sankcie EÚ: Na zozname sú lídri separatistov aj ruský vicepremiér

, ČTK;ČT Foto: SITA

Ruský vicepremiér Dmitrij Kozak, náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov alebo šéf vojenskej rozviedky GRU Igor Sergun. To sú najvýznamnejšie nové mená na zozname osôb, ktorým Únia zmrazí majetok a zakáže vstup.

V súvislosti s ukrajinskou krízou pristúpili k novej vlne sankcií aj Spojené štáty. Podľa ruského ministra financií ale bezprostredný vplyv na ruské firmy v odvetví vyspelých technológií nie je poznať.

Únijný sankčný zoznam má aktuálne 48 osôb, včera pribudlo 15 nových mien. Na zozname sa ocitla aj podpredsedníčka ruskej Štátnej dumy a ďalší politici, ktorí sú podľa Únie zodpovední za vývoj na Ukrajine. Nechýba ani šesť vodcov proruských separatistických skupín na juhovýchode Ukrajiny.

Dmitrij Kozak
Je medzi nimi aj muž vystupujúci pod menom Igor Strelkov. Podľa Únie bol identifikovaný ako príslušník ruskej vojenskej rozviedky GRU. Ukrajinské médiá uvádzajú, že Strelkov je plukovníkom GRU a jeho skutočné meno znie Girkin. Podľa nepotvrdených informácií sa podieľal na príprave akcie proti európskym vojenským kontrolórom, ktorých zadržujú separatisti vo východoukrajinskom Slavjansku.

Igor Strelkov
Na zoznam sa dostal aj šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgina a jeho kolegovia Denis Pušilin a Sergej Cyplakov. Sankciami sú postihnutí aj Valerij Bolotov a German Prokopjev, ktorí vedú separatistické zoskupenie v Luhanskej oblasti a boli podľa EÚ účastní obsadzovaní úradných budov. Chýba vodca radikálnych ozbrojencov zo Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov.

Podľa časopisu Fokus mohol bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pri svojom februárovom úteku z krajiny vyviezť desiatky miliárd dolárov, ktorými teraz financuje akcie východoukrajinských separatistov. Fokus odkazuje na Kyjevskú generálnu prokuratúru. Janukovyč sa po prevrate uchýlil do Ruska. Presné miesto jeho pobytu nie je však známe.

Sankcie, ktoré Európska únia zdôvodňuje aktívnym porušovaním územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny zo strany konkrétnych osôb, sa nateraz netýkajú žiadnej firmy. Veľvyslanci EÚ ale už pracujú na modifikácii spôsobu, ako sankcie právne podložiť, aby EÚ mohla v prípade potreby takýto krok urobiť.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes vo vyhlásení opäť odsúdila násilie na Ukrajine, útoky na novinárov, zadržanie medzinárodných pozorovateľov separatistami aj atentát na charkovského starostu Gennadija Kernesa. Opakovala výzvu na prepustenie nelegálne držaných ľudí a vyzvala Moskvu ku konkrétnym činom, ktorými by podporila nedávnu dohodu Ukrajiny, Ruska, USA a EÚ zo Ženevy.

Catherine Ashton
Aj  Spojené štáty včera uvalili nové sankcie na sedem ruských predstaviteľov a 17 ruských spoločností. Washington podľa prezidenta Baracka Obamu zablokuje vývoz amerických vyspelých technológií do Ruska, ktoré mali byť využité v modernizačných projektoch ruskej armády. Sankcie sa vzťahujú aj na obchodné spoločnosti ovládanej osobami z bezprostredného okolia šéfa Kremľa Vladimira Putina. Medzi potrestanými činiteľmi je niekdajší vicepremiér a pravá ruka Vladimira Putina Igor Sečin, ktorý je teraz šéfom ropného koncernu Rosnefť . Sankcie postihli aj generálneho riaditeľa štátnej korporácie Rostechnológií Sergeja Čemezova, Putinovho vicekancelára Vjačeslava Volodina, vicepremiéra Dmitrija Kozaka, náčelníka ochranky ústavných činiteľov generála Jevgenija Murova, šéfa zahraničného výboru snemovne Alexeja Puškova a Putinovho predstaviteľa na Kryme Olega Belavenceva. Podľa expertov sú ale sankcie proti Sečinovi jediné z celého balíka, ktoré môžu ovplyvniť ruskú ekonomiku. "Cieľom nie je ísť osobne po Putinovi," konštatoval americký prezident. "Cieľom je zmeniť jeho kalkulácie o tom, ako sa jeho terajšie akcie negatívne odrazia na stave ruskej ekonomiky v dlhodobej perspektíve," vyhlásil. Dodal ale, že "zatiaľ nevieme, či budú sankcie fungovať".

Anton Siluanov
"V tejto chvíli nevidím, že by tým ruské spoločnosti nejako utrpeli,"
vyhlásil ruský minister financií Anton Siluanov. Putin už včera uviedol, že Rusko bude schopné nahradiť počas poldruha až 2,5 roka straty z prípadného zastavenia zbrojnej spolupráce s Ukrajinou. Ukrajinský zbrojný priemysel ale stratu ruského trhu podľa šéfa Kremľa neprežije, pretože iný odbyt zaistený nemá.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov vyjadril nad sankciami znechutenie. Svedčia vraj jedine o tom, že Washington nechápe, čo sa na Ukrajine deje. "USA úplne stratili pojem reality a úmyselne mieria k vyhroteniu krízy," povedal diplomat agentúre Interfax. Ubezpečil tiež, že Moskva na sankcie odpovie, a to tak, aby ich Washington "bolestivo pocítil". Pretože "s Ruskom nikto nemá právo konať rečou sankcií, diktátu, ultimáta".
 

Súvisiace články

Aktuálne správy