Ako ukryť majetok: Ruskí oligarchovia skupujú drahé domy v Londýne

, ČTK Foto: SITA

Bohatí Rusi a Ukrajinci sa pokúšajú presunúť viac peňazí do nehnuteľností v Londýne. Napísal to na svojom webe denník Financial Times, ktorý sa odvoláva na tvrdenia realitných maklérov. Podľa denníka existujú náznaky, že sa tak snažia ukryť svoj ​​majetok pred medzinárodnými sankciami.

Podľa analytika spoločnosti JLL Adama Challis bohatí Rusi a Ukrajinci od začiatku roka hľadajú bezpečné miesta, kde si uchovať majetok. JLL, ktorá poskytuje poradenstvo v oblasti realít, odhaduje, že odliv ruského kapitálu by medziročne mohol stúpnuť na štvornásobok.

Podľa odhadov realitnej spoločnosti Savills ruskí klienti vlani na londýnskom trhu s bývaním minuli približne 180 miliónov libier. Veľa maklérov predpokladá, že tohtoročné číslo bude oveľa vyššie v súvislosti s tým, ako súčasná vlna potenciálnych kupcov dokončuje nákup."Veľa ruských klientov, s ktorými sme v posledných rokoch rokovali a zvažovali kúpu, sa teraz rozhýbalo a idú do toho," povedal Roarie Scarisbrick, riaditeľ realitnej spoločnosti Property Vision.

Rusi a Východoeurópania vraj majú záujem predovšetkým o veľké rodinné domy na jednej z najdrahších ulíc v Londýne The Bishops Avenue, prezývanej "trieda miliardárov". Podľa daňových poradcov a expertov veľa Východoeurópanov naďalej kupuje londýnske domy cez firmy, aby mohli zostať v anonymite, a to aj napriek nedávnym daňovým opatreniam vlády v Londýne.

Britský minister financií George Osborne v roku 2012 zaviedol daň na obydlia vlastnené spoločnosťami. V rozpočte na tento rok tieto daňové opatrenia ešte sprísnil. Pri vymáhaní medzinárodných finančných sankcií je ťažké sa zamerať na majetok vo forme realít, keď sa na ich obstaranie využijú spoločnosti registrované v zahraničí, vysvetľujú Financial Times.

To potvrdzuje aj Charles McDowell, ktorý zháňa nehnuteľnosti pre bohatých kupcov. Kúpa cez firmy, často v daňových rajoch, je veľmi obľúbená, pretože "keby došlo k zmrazeniu aktív alebo niečomu podobnému, je majetok maximálne v bezpečí . Zaznamenali sme výrazný nárast záujmu medzi ruskými kupci a Východoeurópanmi všeobecne. Rusi sú obzvlášť nervózni, ako by ich mohlo zasiahnuť sprísnenie sankcií, " dodáva McDowell. "Kataster je verejne prístupný, ak ste veľmi bohatý, nechcete, aby ľudia poznali vašu adresu," vysvetľuje ďalší zrejmý dôvod právnik Michael Morris, ktorého firma radí kupcom.

Súvisiace články

Aktuálne správy