Lepšiu kontrolu transakcií na finančnom trhu zaručí LEI kód

Investičné spoločnosti, úverové inštitúcie, poisťovne, zaisťovne a ďalšie spoločnosti, ktoré obchodujú na finančných trhoch a podliehajú nariadeniu Európskej únie EMIR, musia mať vlastný identifikačný kód.

Investičné spoločnosti, úverové inštitúcie, poisťovne, zaisťovne a ďalšie spoločnosti, ktoré obchodujú na finančných trhoch a podliehajú nariadeniu Európskej únie EMIR, musia mať vlastný identifikačný kód.
"Ide o jedinečný alfanumerický 20-miestny kód, ktorého štruktúra je určená medzinárodnou normou ISO. Slúži na presnú, jednoznačnú a nezameniteľnú identifikáciu právnických osôb," informovala Dagmar Kopuncová z Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) SR.
Na Slovensku začal ako jediný subjekt prideľovať LEI kódy CDCP. "Použiť LEI kód na ohlasovanie zmlúv podľa nariadenia EMIR bude možné od okamihu, kedy regulátor schváli žiadosť centrálneho depozitára o pridelení statusu miestnej prevádzkovej jednotky," spresnila Kopuncová. Upozornila zároveň, že pridelením tohto kódu získajú spoločnosti aj viaceré výhody. "Zvýši sa ich kredibilita ako seriózneho a transparentného obchodného partnera, zlepšia sa ich príležitosti na obchodovanie v dôsledku lepšej identifikácie protistrany pri riadení rizika. Kód môžu spoločnosti využívať aj vo vlastných systémoch na identifikáciu obchodných partnerov." Databáza pridelených LEI kódov bude pravidelne aktualizovaná a všetky informácie v nej budú verejne dostupné.
Diskusia o potrebe jednoznačnej identifikácie spoločností vznikla na úrovni celosvetového zoskupenia G20 v súvislosti s finančnou krízou, keď silné svetové ekonomiky diskutovali o nevyhnutnosti kontroly tokov na finančných trhoch. Neskôr iniciatívu podporila aj EÚ, ktorá vydala nariadenie EMIR. "Podľa nariadenia majú spoločnosti od 12. februára tohto roku povinnosť ohlasovať prostredníctvom archívu obchodných údajov všetky informácie, ktoré sa týkajú uzatvorených zmlúv o derivátoch, ako aj ich zmien. Jedným z povinných údajov, ktoré sa nahlasujú do archívu obchodných údajov, je práve identifikátor spoločnosti, ktorá zmluvu uzatvorila," doplnila.

Súvisiace články

Aktuálne správy