Yellenová: Zbytočne toľko modelujeme, nemáme ani potuchy, ako sa inflácia vyvinie

, reuters Foto: SITA

Modely centrálnych bánk v Spojených štátoch a Japonsku zle predpovedali inflačnú krivku počas ostatnej recesie, ale aj v následnej fáze obnovy. Z tohto vychádza predsedkyňa Fedu Janet Yellenová keď tvrdí, že je nutné venovať zvláštnu pozornosť vývoju inflácie, pretože je možné, že napriek predpovediam sa oveľa pomalšie vráti k cieľovým hodnotám. Ak by sa to potvrdilo, krátkodobé výnosy by mohli zostať nižšie dlhšie, než sa očakáva.

Je predstaviteľné, že modely centrálnych bánk v súčasnosti nesprávne predpovedajú vývoj inflácie, povedala Janet Yellenová, predsedkyňa Federálneho rezervného systému vo svojom prejave na Ekonomickom klube v New Yorku. Poznamenala, že infláčnýá krivka, predpovedaná na základe modelov sa odchýlila od skutočných údajov počas nedávnej recesie v Spojených štátoch a v Japonsku dokonca počas celého obdobia od roku 1998 po 2012. V Spojených štátoch predpovedali počas recesie nižšiu a následne vyššiu infláciu, zatiaľ čo deflácia v Japonsku, sa bohužiaľ ukázala byť oveľa trvalejšia, ako predpovede v simuláciách.

Štandardné modely v podstate skúmajú, koľko nevyužitej kapacity je v ekonomike (napríklad v podobe nezamestnaných) a ako sa napĺňali inflačné očakávania. Za týmito modelmi treba hľadať ekonomickú intuíciou akou je napríklad tá, že vyššia nezamestnanosť (voľný trh práce) sťažuje zvyšovanie miezd a tým znižuje inflačné tlaky. Očakávania, vzhľadom k svojej úlohe kotvenia, lebo pôsobia aj ako sebanaplňujúce sa proroctvo, pritiahnu mieru zdražovania do úspešného cieľa. Úroveň nezamestnanosti má istú prirodzenú mieru (NAIRU), ktorá už nedokáže ani zrýchliť ani spomaliť tempo inflácie, v súčasnosti sa odhaduje, že v USA je medzi 5,2 a 5,6 percenta. Aktuálne dosahuje nezamestnanosť 6,7 percenta. Znamenalo by to, že nezamestnanosť bude musieť ešte výrazne klesnúť, než začnú rastúce mzdy zvyšovať infláciu.

"Tradičné modely predpovedali, že po roku 2009 mala prísť deflácia, v dôsledku zdvojnásobenia miery nezamestnanosti,“ tvrdí David Romer profesor na University of California, v článku NBER Reporter (National Bureau of Economic Research). "To sa však nestalo, klesla len miera inflácie, čo sa dá považovať za veľmi tajomné,“ tvrdí Romer so svojim kolegom

Yellenová poznamenala, že obdobie recesie v USA spôsobilo významné nevyužitie kapacity, ale je zaujímavé, že to nemalo taký dezinflačný účinok, ako sa očakávalo, preto je nutné sledovať vývoj inflácie v súčasnej fáze obnovy, so zvláštnou pozornosťou. Je totiž možné, že tak ako málo znížila recesia tempo rastu cien, tak ani oživenie nebude tak rýchle ako sa očakávalo. Ak by sa to naplnilo, môžu krátkodobé výnosy zostať po dlhšiu dobu nízko, takže Fed aj naďalej bude udržiavať príslušnú sadzbou (Fed Funds) nízko.

Fed udržiava prakticky nulové sadzby pri krátkodobých medzibankových sadzbách od konca roku 2008 a teraz zatiaľ len postupne obmedzuje podporné nákupy dlhopisov."Čím ďalej bude mať zamestnanosť alebo inflácie od cieľových úrovní a čím pomalšie budú k týmto cieľom smerovať , tým dlhšie sa udrží súčasné rozpätie sadzby pre federálne fondy," uviedla Yellenová podľa agentúry Reuters .

 

Súvisiace články

Aktuálne správy