Päť dobrých zvykov a zostanete bez dlhov

, My Bank Tracker Foto: photl

Pre súčasnú spoločnosť nie je ničím neobvyklým žiť na dlh. Mnohí mladí si už bez pomoci úveru často nedokážu život ani predstaviť, po vreckách nosia množstvo kreditných kariet. Ako je ale možné, že ľudia, často s ďaleko nižšími príjmami, dokážu žiť takmer alebo úplne bez dlhov? Nemusia byť nutne múdrejší ako ostatní, stačí sa držať jednoduchých piatich pravidiel, ktorá zvládne dodržiavať každý.

1. Dlhodobý prístup k financiám
Ľudia bez dlhov sa držia pravidla platiť účty na čas, je to súčasťou ich stratégie vyhýbania sa dlhom. Ľudia s dobrými finančnými návykmi majú väčšiu kontrolu nad rozpočtom a dokážu lepšie finančne plánovať. Neuvažujú z mesiaca na mesiac, alebo zo dňa na deň. Hľadia až za tento časový horizont, plánujú rádovo v rokoch. Vedia, kedy počas roka prichádzajú veľké výdavky a dávajú peniaze bokom radšej už teraz, aby ich mohli neskôr míňať. Neprepadne ich nákupné šialenstvo, aby potom museli zháňať hotovosť po všetkých známych vo chvíli, keď budú musieť začať splácať dlhy.

2. Úspory na prvom mieste
Mnohí ľudia, ktorých netrápia dlhy, majú úspory na zozname priorít. Na penzijný účet im vďaka tomu sústavne pritekajú peniaze. Veľké nákupy môžu hradiť zo svojho, predtým nasporeného, namiesto toho, aby sa museli spoliehať na úvery a stresovali sa. Keď príde výplata, pošlú najskôr peniaze na sporenie alebo splátku hypotéky, a až keď zostane, utrácajú v reštauráciách alebo za zábavu.

3. Financie pod kontrolou
Šťastní ľudia bez dlhov majú prehľad o stave svojho konta. Spozornejú pri nezvyklých výdavkoch, alebo nečakaných poplatkoch. Sú menej náchylní zbytočne strácať kvôli skrytým poplatkom, alebo účtovným chybám. Keď sa problémy objavia, nenechajú ich bez riešenia. Prechádzať pravidelne účty nie je zábava, ale oplatí sa to. Je dobré vedieť, kam všetky zarobené peniaze plynú, pretože jedine tak máte šancu zdokonaliť svoju stratégiu úspor.

4. Väčšia splátky dlhov
Nezadlžení ľudia majú neraz s dlhmi skúsenosť, avšak podarilo sa im zbaviť sa ich tým, že ich predčasne splatili. Jedna mimoriadna splátka úveru ročne môže výrazne skrátiť dĺžku splácania hypotéky. To isté možno povedať aj o ďalších úverových produktoch. Minimálna splátka na väčšine kreditných kariet často ani nestačí na pokrytie úrokových nákladov, takže sa dlžníkovi nedarí čiastku umorovať. Splácajte teda maximum, čo je pre vás prijateľné. Hlavne sa za týždeň šetrenia neodmeňujte dňom veľkých nákupov, všetky snaženia by vyšli navnivoč. Nepoľavujte, držte sa plánu úspor a žite primerane svojim pomerom.

5. Naučte sa hovoriť "nie "
Tí, ktorí nemajú problém s dlhmi, dokážu aj kreditné karty používať obozretne. Ťažia z výhod, ako sú zľavy u obchodníkov alebo krátkodobé pôžičky bez úročenia. Každý mesiac všetko splatia a nenabiehajú im žiadne úroky. U bánk majú dobrý rating. Aj keď ich finančné spoločnosti bombardujú ďalšími ponukami kreditných kariet, nevyužijú ich, alebo nie všetky. Prejdú si ich a vyberú len tie najvýhodnejšie. Nenechajú sa vlákať do dlhovej pasce.

Súvisiace články

Aktuálne správy